Dom zdravlja Niš obeležava nedelju prevencije raka grlića materice

20.01.2023.
dz

Dom zdravlja Niš obeležava Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice u saradnji sa popularnim tržnim centrom “Delta Planet”, 23. januara (ponedeljak), u vremenskom intervalu od 13.00 do 17.00 sati.

Službe Doma zdravlja Niš za zdravstvenu zaštitu žena  razgovaraće u tržnom centru sa svim zainteresovanim sugrađanima na temu reproduktivnog zdravlja, dele prigodne agitke i savete o daljim koracima u očuvanju zdravlja, ali i pružiti edukaciju ženama za samopregled dojki.

Slogan pod kojim će akcija biti održana jeste “Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti”. Bolest je izuzetno zastupljena, a lekari stalno apeluju da uz redovne preglede, rano otkriće i pravovremeno lečenje većina žena se izleči od ove bolesti i nastavlja svoj život najnormalnije. Potrebno je da odvoje jedan dan za posetu svom izabranom ginekologu, urade PAPA test u Domu zdravlja Niš ili HPV skrinig test.

Lekari Doma zdravlja Niš veoma često imaju ovakve akcije, obeležavanjem važnih dana zdravlja podiže se svest kod ljudi, kako bi stekli zdravstvenu kulturu i počeli sa redovnim pregledima i posetama lekara.

Sa tim ciljem deca se od malih nogu uče dolasku kod lekara, pa se redovno održavaju radionice u Zubić vili na stomatološkom odeljenju, jer je važno da deca nemaju strah od belih mantila. Za školsku decu organizuju se redovna predavanja, radionice i tribine. Jako je važno da deca steknu naviku od školskih dana da redovno posećuju lekara, ali i shvate to kao obavezu prema sebi i drugima.

Povodom toga održaće se radionica Savetovališta za mlade DZ Niš, koja je namenjena učenicima drugog razreda Gimnazije “9. Maj” i biće realizovana u toku pet različitih dana sa različitim sadržajem i predavačima.

Radionice su edukativnog karaktera i na kraju polaznici dobijaju sertifikate da su osposobljeni za zvanje vršnjačkog edukatora, kao i da su spremni i obučeni da svoja znanja prenesu ostalim učenicima.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten