POSLEDNJE VESTI

  PRIZRENSKA BOGOSLOVIJA – ČUVAR VERE, PONOS CRKVE, NARODA I DRŽAVE

  25.01.2023.
  BogoslovijaPrizren

  Bogoslovija u Prizrenu „Svetih Kirila i Metodija“, među najstarijih pravoslavnih škola na Balkanu , pre dve godine obeležila je vek i po.

  Nakon progona srpskog naroda 1999. i paljenja 2004. godine, sada u obnovljenom zdanju ponovno se čuje pojanje bogoslova.

  Izopštena je trpnjom i stradanjem srpskog naroda, deli istoriju i posrtanje svog naroda. Prizrenska Bogoslovija pribežište i utočište narodu 1999. godine veliki značaj imala je na opstanak Srba u Metohiji. Prota Nikola Božanić brinuo je o svom narodu kome je Bogoslovija bila spasenje. Bogoslovi iz Niša ispratili su ga iz života na Stevanjdan ove godine.

  „Dužni smo svi da činimo dobra dela, i to ne radi nagrada i priznanja, jesu one podsticaj, ali nema tih nagrada koje mogu da potisnu u zaborav strašne i neopisive rane našeg naroda i crkve. Nameravali su da Bogoslovija ne postoji. Sada, umesto jedne, čudom Božjim, imamo dve škole, u Nišu i Prizrenu. Sačuvale su pamćenje u spasenim arhivama i knjigama, podjednako su važne i bilo bi dobro i za narod i za Crkvu da budu jedna drugoj oslonac“ – kazao je prota Milutin.

  Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

  Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


  INFORMIŠI SE

  Portal u službi građana.


  Telefon: 018200062

  E-mail: ininfonis@gmail.com

  Bilten