POSLEDNJE VESTI

IZLOŽBA CULTURAL COLLISIONS SRBIJA – SUSRET NAUKE I UMETNOSTI U ORGANIZACIJI DEPARTMANA ZA FIZIKU

31.01.2023.
Gimnazija 9.maj
Postavka izložba
predavanje profesora
postavka u gimnaziji
posteri postavka
Naše sunce
spiralna galaksija
eksperiment u CERN-u
standardni model-poster
Jato mladih zvezda

U okviru programa Cultural Collisions Srbija, Departman za fiziku PMF-a u Nišu organizuje izložbene postavke u svim niškim gimnazijama.

Prva od niza prezentovana je u Gimnaziji 9. maj. U okviru izložbe, prikazano je 13 postera.

Niški gimnazijlaci imaće priliku da u toku februara i početkom marta u svojim školama pogledaju izložbu postera koji predstavljaju vizuelne postavke fenomena u sferi elementarnih čestica, fizike visokih energija, i u oblasti astrofizike i kosmologije.

Departman za fiziku jedan je od šest departmana na Prirodno–matematičkom fakultetu. Na Departmanu za fiziku svi zainteresovani mogu studirati osnovne, master i doktorske studije fizike. Svake godine Departman organizuje besplatnu pripremnu nastavu za upis na studije fizike.

Profesor Goran Đorđević, redovni profesor na Departmanu za fiziku govorio je o izložbi i zvanično je otvorio.

„Program koji se zove Cultural Collisions ili Kulturni susreti ideja je kolega iz CERN-a. CERN je najveća laboratorija za fiziku čestica u svetu i nalazi se u Mejrinu na granici Francuske i Švajcarske. Srbija je od pre nekoliko godina jedna od 23. punopravne članice CERN-a. Posteri govore o naučnim fenomenima i nevidljivim procesima koji ostavljaju mnogo mesta našoj mašti, to je umetnički dozivljaj ovoga što se dešava. Posteri su likovna dela koja su uradili naučnici. U progamu je zamišljen sinergijski pristup naučnika i umetnika. U većini fizičkih fenomena danas koji se obigravaju, u astrofizici i kosmologiji, postoji ogroman prostor za lični doživljaj, kao primer izdvajam crnu rupu, skoro je slikana, a zapravo su slikani fenomeni na njenom horizontu, a šta se dešava unutra to mi ne možemo da vidimo ” – kaže profesor Goran Đorđević.

Nakon otvaranja, prof. dr Dragoljub Dimitrijević održao je predavanje Čestice i fizika o fizici čestica visokih energija, kosmologiji i poreklu Svemira.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten