POSLEDNJE VESTI

Edukacija za mlade u Domu zdravlja Niš pod sloganom “Deco, zapamtite, svaka cigareta smeta“

01.02.2023.
dz

Mnogo dece prvi put konzumira cigarete još u osnovnoj školi, neznajući koliko time narušava svoje zdravlje i da je i jedna čak cigareta štetna.

Dom zdravlja Niš se bori za zdravlje svih pacijenata, te je povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima pored svih aktivnosti, obeležavanja i ukazivanja na štetnost,  organizovao edukaciju za mlade.

U vremenskom intervalu od 10.00 do 12.00 sati, medicinske ekipe Savetovališta za mlade, održalo je edukaciju, sa sloganom “Deco, zapamtite, svaka cigareta smeta“. U Srbiji oko 8% osnovaca konzumira duvan, a 37,5 % srednjoškolaca, bez bitnih razlika u odnosu na pol i mesto stanovanja.

Pored edukacije i radionice, održano je osposobljavanje mladih lica kako bi stekli veštine, sve u cilju razumevanja posledica konzumiranja cigareta, donošenja odluke da ne puše i sticanju samopouzdanja.

Istraživanja o pušenju kod mladih pokazalа su da su to naučene navike, ako deca ili mladi ljudi, odnosno stariji maloletnici dosta svog vremena provode sa vršnjacima koji konzumiraju cigarete ili su im roditelji pušači, u velikom broju i sami postaju pušači, padaju pod uticaj okoline i počinju sa konzumiranjem.

Zato treba razviti svest kod mladih ljudi o štetnosti cigareta, a osim toga, konzumiranje cigareta povećava i opasnost od konzumacije drugih psihoaktivnih supstanci, posebno alkohola i marihuane.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten