POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – aktivnosti i ovonedeljne novosti

02.02.2023.
dz

Dom zdravlja Niš bori se, radi i zalaže za zdravlje svih pacijenata. Ovonedeljna važna aktivnost Doma zdravlja Niš jeste da je Kući dobrog srca donirano sanitetsko vozilo, kao poklon Ujedinjenih Arapskih Emirata. Vozilo je dodeljeno u Beogradu, a primopredaju ključeva profesoru doktoru Miloradu Jerkanu,direktoru Doma zdravlja Niš, uručile su profesor doktor Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije i Mubavak Suid Aldahri, ambasador Ujedninjenih Arapskih Emirata. Ovakav vid donacije umnogome će biti od značaja, jer će se sada veoma brzo stići do udaljenih korisnika zdravstvene zaštite, kako bi usluga bila adekvatno dijagnostikovana i upotpunjena.

Takođe, treba naglasiti, da je održan konsultativni sastanak glavnih partnera koji se bave polivalentnom patronažnom službom (PPS), od strane UNICEF i Ministarstca zdravlja. Prvi deo sastanka je održan 1. februara (sreda), i bio je konsultativnog karaktera, dok je u drugom delu sastanka obavljen trening facilitatora za vođenje daljih participativnih konsultacija u procesu unapređenja sistemskih komponenti vezanih za rad PPS.

Sa druge strane, zaposleni Doma zdravlja Niš ukazali su građanima na značaj akcija preventivnih pregleda, posebno zbog dijabetesa. Ukoliko redovno posećujemo svog lekara i obavljamo preglede poput merenja krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, skrining preglede na dijabetes, dobijamo prigodne savete lekara za lečenje dijabetesa, praćenja, kako ne bi došlo do strašnih posledica po nas same.

Tim povodom najavili su akciju zakazanu za 3. februar (petak), u zdravstvenoj stanici “Gornji Matejevac”, u vremenskom intervalu od 09.00 do 11.00 sati, pod nazivom “Pričajmo o dijabetesu”.

Lekari kovid ambulante Doma zdravlja predali su izveštaj da je od ukupno 558 pregleda, urađeno 237 prvih i 321 kontrolnih pregleda. Naime, urađeno je 26 rentgenskih pregleda, ali i 185 laboratorijskih analiza. U Dom zdravlja Niš od ukupnog broja (521) pregleda registrovano je 47 pozitivnih lica na kovid 19. Dok je u pedijatrijskoj kovid ambulanti od 11 obavljenih pregleda, 10 testirane dece, registrovano 2 pozitivna deteta na virus korona.

Da službe Doma zdravlja brinu i o najmlađima, imamo prilike da vidimo kroz redovne edukacije najmlađih sugrađana. Tim povodom deci predškolske ustanove “Neven” održana je vesela radionica u ordinaciji “Zubić vila”. Mališani su sa svojim roditeljima slušali o zaštiti u oblasti dentalne medicine na njima prihvatljiv način, uz igračke, bojanke u dobroj atmosferi.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten