POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš ukazuje na značaj preventivnih pregleda

02.02.2023.
rak

Lekari i službe Doma zdravlja Niš, u centralnom holu zdravstvene ustanove 4. februara (subota), obeležiće Svetski dan borbe protiv raka, u vremenskom intervalu od 07.00 do 14.00 sati.

Obeležavanje će se održati kroz akciju pod nazivom “Otvorena vrata”. Dom zdravlja Niš tradicionalno će se pridružiti Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Međunarodnom udruženju za borbu protiv raka.

Građani će imati prilike da razgovaraju sa zdravstvenim radnicima i tom prilikom dobiju prigodne savete, agitke i flajere, sa ciljem da unaprede svoje životne navike. Agitke i flajeri sadrže tekstove koji mogu da pomognu građanima kako unaprediti zdravlje, ali i kako da ostvare neke od pregleda kojim direktno sprečavaju nastanak bolesti  ili komplikacija.

Lekari će takođe prilikom akcije predočiti građanima kako i na koji način mogu da spreče nastanak malignih bolesti. Kako stručnjaci nalažu da čak 40% malignih bolesti mogu biti sprečene i izbeći se primenom i intervencijom u životnom stilu poput prestanka konzumiranja cigareta, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, ali i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Takođe, lekari nalažu da ukoliko se bolest otkrije na vreme može doći do poboljšanja ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom  uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

Povodom toga u Republici Srbiji doneti su nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih malignih tumora.

Iz tog razloga lekari pokušavaju da razviju svest kod ljudi i dočaraju koliko je važna prevencija i da zapravo ona čuva život. Redovne godišnje kontrole i zdrav način života mogu sprečiti nastanak i razvoj raznih oboljenja.

Građani se pozivaju da urade sledeće skrining preglede: U služba za zdravstvenu zaštitu žena pozivaju se sve žene starosne dobi od 25. do 64. godina da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš  Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede: na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti (merenje krvnog pritiska), na rano otkrivanje dijabetesa, na rano otkrivanje depresije.

Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke. Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50. do 69. godina da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju.

Mamografski pregledi takođe je predviđen da se radi svim ženama navedenog uzrasta na dve godine, kako bi proverili, sprečili i izlečili bolest malignih ćelija na vreme.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten