POSLEDNJE VESTI

Razmena studenata Republike Srbije i Republike Turske

02.02.2023.
kultura

U niškom Prirodno matematičkom fakultetu, održan je skup pod nazivom “Dan turske kulture”. Skup je održan uz podršku Ambasade Republike Turske u Beogradu i Univerziteta u Nišu.

Inspiraciju za ovakav skup i organizaciju, pronašli su u istorijskoj i kulturnoj saradnji Srbije i Turske, ali i iskustvom master studentkinje biologije Esme Nur Šendžan, koja je iz Turske došla da jedan semester odsluša u Nišu na PMF – u.

Niko Radulović, dekan Prirodno matematičkog fakulteta pozdravio je događaj i naveo da je ovakav događaj jako važan i značajan, ali je i početak nečega što će u budućnosti biti jako uspešno. On je takođe naglasio da Srbija i Turska su sličnog mentaliteta, naročito zbog istorijskih događaja.

Kako je još istakao Radulović “Srbija može sa Turskom sigurno da uspostavi ne samo razmenu studenata, već i jaku naučnu saradnju na korist svih, kako grada Niša, tako i  cele Srbije”.

Savetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Srbiji, dr Mehmet Jilmazata, zahvalio se organizatorima, naročito na zainteresovanosti, entuzijazmu ali i na prilici da se u Nišu  dodadno promoviše turska kultura.

Kako mlada studentkinja ističe, “Iako sam znala da dolazim u prijateljsku zemlju i grad, kada sam u Erasmus+ ponudi izabrala Niš, rekla sam sebi da bi bilo dobro da moja očekivanja za početak ne budu tako velika. Međutim ovde sam naišla na izuzetno gostoprimstvo, na predavače na fakultetu koji su bili divni prema meni i uvek otvoreni da pomognu. Sličnost naših kultura je velika, a istorija Srbije i Niša je zadivljujuća. Zaista bih volela da ponovo posetim Niš i provedem vreme ovde”.

Dok se Jilmazeta nada uspešnoj saradnji između Univerzitetu u Nišu, Republike Srbije sa Republikom Turskom, kao i to da predstoje novi sastanci i konkretni ugovori koji će omogućiti da više studenata iz Turske dolazi u Niš, kao i da studenti iz Niša dolaze u Tursku.

Za iduću nedelju se uveliko planiraju sastanci predstavnika Prirodno matematičkog fakulteta i Ambasade Republike Turske u Srbiji.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten