POSLEDNJE VESTI

OTVORENA IZLOŽBA „DRŽAVA, TO SMO MI: NIŠ I DRŽAVNOST SRBIJE (1878 – 2006)”

14.02.2023.
Istorijski arhiv Niš- hol
pano- izložba
Otvaranje izlozbe Niš
pano-novine
Publika Niš
pano-Jugoslavija
Izložba Niš
pano-službeni list
Niš- izlozba Dan državnosti
pano- vladari u Nišu
pano- državnost Srbije
pano- ka jugoslovenstvu

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, u holu Istorijskog arhiva Niš otvorena je izložba koja nosi naziv „Država, to smo mi: Niš i državnost Srbije (1878 – 2006)”, autora istoričara i arhiviste Igora Rakića. Publika će moći da pogleda postavku do 1. marta 2023. godine. Izložena su 11 panoa.

Na otvaranju izložbe su govorili su većnica za kulturu i turizam Grada Niša Adriana Anastasov, istoričar i viši arhivista Nikola Arsić, autor istoričar i arhivista Igor Rakić.

Izložbom se prezentuje Niš, njegovo mesto i uticaj u razvoju državnosti u prethodnih 145 godina.

Većnica za kulturu i turizam Grada Niša Adriana Anastasov otvorila je izložbu i izjavila:

„Drago mi je da naša ustanova kulture vodi računa o tome da naša slavna istorija bude neka motivacija za dalji rad u budućnosti, moramo pamtiti sve šta se dešavalo u Nišu kako bismo mogli dalje da napredujemo”.

Ispred Istorijskog arhiva Niš dobrodošlicu je zaželeo istoričar i viši arhivista Nikola Arsić istakavši da nas predstojeći Sretenjski praznik podseća zašto i kako je državnost važna srpskom narodu.

Autor izložbe, istoričar i arhivista Igor Rakić govorio je o ciljevima i izazovima tokom rada na realizaciji izložbe.

„Kada smo pravili izložbu naišli smo na nekoliko interesantnih stvari, ali i poteškoća. 15. februar nije se slavio u prošlosti. S druge strane ovom izložbom želimo svim građanima približiti kako se proslavljao Dan državnosti i kako se slavila ta država. Prilikom tih istraživanja naišli smo na zanimljive detalje koji su manje bili poznati javnosti koje smo uspeli da uklopimo u izložbu. Izložba je tako koncipirana da je okrenuta ka mlađoj generaciji kako bi naučili nešto novo, ali i starijoj”.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten