POSLEDNJE VESTI

OTVORENA IZLOŽBA „30 GODINA SRNA FILMA I KINOTEKE REPUBLIKE SRPSKE“

20.03.2023.
Izložba
Postavka
Foto_postavka
Fotografije
izložba_fotografije
Isrorijski_arhiv

U holu Istorijskog arhiva Niš otvorena je izložba pod nazivom „30 godina Srna filma i Kinoteke Republike Srpske“.

Pored 30 plakata na kojima je prikazan razvoj Kinoteke Republike Srpske, na otvaranju izložbe prikazan je tridesetominutni dokumentarni film „Jeni, malo svjetlo sa zapada“ nastao prema knjizi „Ratni dnevnik – Pale 1993-1995“ čiji je autorka farmaceut Jeni Ligtenberg koja je tri godine provela u bolnici Koran pomažući ugroženim ljudima.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović govorio je o značaju izložbe.

„Kinoteka Republike Srpske je naslednik Srna filma producentskog preduzeća u Republici Srpskoj osnovana ratne 1992. godine. Srna film je tokom rata snimio dosta dokumentarnih filmova čija je glavna karakteristika da su potpuno antiratni filmovi. To nisu filmovi koji su glorifikovali ni vojsku ni političare, već su govorili o nuspojavama koje je rat donosio i te filmske priče su u stvari priče koje razume svako ko ih pogleda. Posle kad je rat završen snimani su i drugi filmovi kojima je tematika uglavnom bila ratna, odnosno posledice rata. Takođe, filmovi nam govore o trajanju i postojanju srpskog naroda na prostorima nekadašnje Bosne i Huma odnosno današnje Bosne i Hercegovine, a sve je to sadrano u izložbi sa trideset filmskih plakata“.

Direktorka Istorijskog arhiva Niš Snežana Radović govorila je o saradnji niškog Arhiva i Kinoteke.

„Hvala vam na tome što zajedno kao i mi znate kolika je vrednost čuvanja arhivske građe odnosno, koliko je važno i sa vaše tačke vašeg posla dokumentovati događaje jer kada prođe neko izvesno vreme ti filmovi ostaju svedočanstva o nekom događaju i mnogo više pričaju nego možda kada budu snimljeni u prvom trenutku. Bilo je dovoljno da se sretnem sa direktorom Kinoteke Republike Srpske i da dogovorimo saradnju za koju ja smatram da je početak jedne uspešne saradnje i sigurna sam da će i te kako vaša Kinoteka biti u mesecima, ali i godinama koje su ispred nas redovan gost u našem gradu i da ćemo imati i sreću da možda neke događaje sada upoznamo u drugačijem svetlu nego što smo imali priliku“.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten