POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – obeležavanje Svetskog dana bez duvana

30.05.2023.
Dom zdravlja Niš

Lekari i medicinski radnici svake godine obeležavaju Svetski dan bez duvana, ove godine pod sloganom  “Gajimo hranu, a ne duvan”.

Dom zdravlja Niš će 31. maja (sreda), sa početkom od 11.00 do 13.00 sati, obeležiti  Svetski dan bez duvana, u centralnom holu zdravstvene stanice.

Organizator akcije biće Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih-Savetovalište za odvikavanje od pušenja organ. Tokom akcije predviđena je podela promotivnog materijala na temu štetnosti pušenja.

Poruke koje šalju zdravstveni radnici jesu da se duvan uzgaja u najmanje 124 zemlje u svetu, zauzimajući zemljište koje bi se moglo koristiti za uzgoj useva koji hrane milione ljudi. Duvan takođe nije visoko profitabilna kultura za farmere i vlade, uprkos tvrdnjama duvanske industrije u svetu. Prelazak sa gajenja duvana na gajenje poljoprivrednih kultura koje se koriste u ishrani ima potencijal da obezbedi hranu milionima porodica i unapredi život poljoprivrednih proizvođača širom sveta.

Sve Vlade širom sveta bi trebalo da podrže proizvođače duvana da pređu na alternativne useve ukidanjem subvencija za uzgoj duvana i preraspodelom resursa za podršku alternativama za uzgoj duvana.

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten