POSLEDNJE VESTI

Počeo festival duhovne horske muzike „Muzički edikt“

05.06.2023.
едикт фанзатија 1 23
дечији х ор бранко едикт 23
шпанија 2
фантазија 2 фрупно едикт 23
фанзазија групно 23 3
андреј фантазија 23
факултет уметности ниш
трст италија
солисти фантазија

U gradu Nišu počeo je osmi festival pod nazivom „Muzički edikt“, izvođenjem Betovenove Fantazije“. Na festivalu duhovne horske muzike predstaviće se 17 horova iz čak 9 zemalja, Italije, Španije ali i RTS – a i filharmonije Republike Severne Makedonije. Horovi nastupaju na platou Svetosavskog doma, u porti Sabornog hrama.

Festival je uveličao svojim izvedbama i crkveni hor „Branko“, kao domaćin i organizator događaja. Ono što treba izdvojiti kao posebnost ovogodišnjeg festivala jeste učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne.

Festivalu je dat blagoslov Episkopa niškog Arsenija, dok se publici obratio i starešina Sabornog hrama Branko Cincarević koji je uputio poruku tolerancije.

Osmi festival otvorio je  Dečje-omladinski hor NCND „Branko“ pod digirentskim vođstvom Jovane Mikić. Zatim je nastupio Dečački hor katedrale u Toledu iz Španije kojim rukovodi Hoze Manuel Martin-Delgado Sančez. Posebnu pažnju izazvao je nastup hora crkve Svetog Spiridona iz Trst, koji čine profesionalni pevači deset različitih nacionalnosti i kojim diriguje Ana Kaira.

Takođe, u toku festivala dodeljena je nagrada koja nosi naziv Milana Mandića, istaknutog člana NCND „Branko“, koji je preminuo od posledica Kovida pre tri godine. Nagrada se dodeljuje za izuzetan osećaj za horsko pevanje, a ovogodišnji dobitnik ovog priznanja je Rimon Kamarija, dirigent Katedralnog hora crkve Svetog apostola Jakova u Jerusalemu.

Pre uručenja nagrade prikazan je kratak film o Milanu Mandiću. Večeras drugog festivalskog dana u niškom Sabornom hramu nastupa hor Sveti Stefan Dečanski iz Berlina – Nemačka, palestinski hor Svetog Jakova iz Jerusalima, Akademski hor SKC-a iz Niša i hor Radio televizije Srbije.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten