POSLEDNJE VESTI

Opština Babušnica – HRAM SVETOG NIKOLE I OPŠTINA BABUŠNICA PROSLAVILI SLAVU – PRENOS MOŠTIJU SVETOG OCA NIKOLAJA

27.05.2024.
Babusnica-grb

Hram Svetog Nikole i Opština Babušnica proslavili su danas slavu, prenos moštiju Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca. Praznik je spomen na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenete iz Mire u Bari gde i danas počivaju. Obeležavanje slave Hrama Svetog Nikole i opštine Babušnica počelo je služenjem Svete Arhijerejske Liturgije u babušničkoj Crkvi koju je služio arhimandrit Serafim Mišić, starešina Sukovskog manastira, uz sasluženju sa namesnicima pirotskim i belopalanačkim Duškom Vidačićem i Lazarom Radulovićem, parohom izvorskim Dušanom Aleksandrićem i parohom babušničkim Strahinjom Mitićem.

Nakon liturgije usledila je svečana litija centralnim ulicama Babušnice, uz učešće velikog broja građana, predstavnika lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i ličnosti iz javnog, društvenog i političkog života. Po završetku litije u porti babušničkog hrama usledilo je rezanje slavskog kolača koje je obavio arhimandrit Serafim, a prisutnima su se obratili jerej Strahinja Mitić, starešina Crkve u Babušnici i Namesnik pirotski Duško Vidačić.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj građana, a posle službe i rezanja slavskog kolača članovi Folklornog ansambla Doma kulture Babušnica priredili su prigodan kulturno-umetnički program. Od prošle godine, Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, odnosno Letnjeg Svetog Nikolu, kao svog zaštitnika slavi i Opština Babušnica, pa je i u zgradi opštine Babušnica usledilo rezanje slavskog kolača koje je obavio arhimandrit Serafim.

Čestitajući slavu vernicima i građanima, predsednica opštine Ivana Stojičić je istakla, da je opština Babušnica, nakon mnogo godina, prošle godine dobila svoju i izrazila nadu da će je slaviti u miru još mnogo godina. Obeležavanju slave Opštine Babušnica prisustvovali su najviši predstavnici lokalne samouprave i sveštenstva, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, opštinski većnici, predstavnici Opštinske uprave i direktori škola, javnih ustanova i preduzeća opštine Babušnica.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *