CRVENI KRST BABUŠNICA – OBELEŽIO SVETSKI DAN DOBROVOLjNIH DAVALACA KRVI-UKAZANA ČAST DAVAOCIMA KRVI I DODELjENA PLAKETA “ŠIROKO SRCE“

24.06.2024.
Babušnica - dobrovoljno davanje krvi

Crveni krst Babušnice i ove godine obeležava 14. jun – Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi uz moto „20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovoljni davaoci krvi!“. Obeležavanje ovog jubileja realizovano je danas, prijemom i dodelom plaketa višestrukim davaocima krvi.

Tradicionalno, prijemu u sali tri Skupštine opštine Babušnica, prisustvovali su dobrovoljni davaoci koji su krv dali 10, 20, 35 i 100 puta, kao i dobitnici plakete “Široko srce”, koja se dodeljuje institucijama, obrazovnim ustanovama, kompanijama i udruženjima za doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi na teritoriji Babušnice.

Upućena je zahvalnost svim pojedincima koji su dobili priznanja i zahvaljujući kojima se obezbeđuju dovoljne količine bezbedne krvi potrebne za lečenje svih onih kojima je to preko potrebno. Ove godine 18 dobrovoljnih davalaca je dobilo priznanje za 10 puta datu krv, 11 za 20 puta, 4 dobrovoljna davaoca za 35 puta,  dok je za 100 puta datu krv priznanje dobio Zoran Filipović. Priznanja pojedincima uručila je predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić, koja je Milica Nikolić, sekretar Crvenog Krsta Babušnica, uručila i Plaketu „Široko srce“ Domu kulture Babušnica, koju je u ime ustanove primila direktorica Doma Kulture Valentina Nikolić Radivojev.

Učenici osnovne škole „Despot Stefan Lazarević“ iz Babušnice dali su svoj doprinos ovoj manifestaciji prigodnim programom na temu humanosti.

Svetski dan davalaca krvi ustanovljen je Rezolucijom Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine i posvećen je dobrovoljnom davanju krvi, njegovom značaju i popularizaciji. Obeležava se u znak sećanja na datum rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), zaslužnog za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

POSLEDNJE VESTIBilten