Opština Babušnica – U RAKITI ODRŽANI MIHOLjSKI SUSRETI SELA I 15. MEĐUNARODNI USPON NA RUJ

25.06.2024.
babusnica-grb

Četvrtu godinu zaredom opština Babušnica je deo projekta Ministarstva za brigu o selu „Miholjski susreti sela“. Svake godine manifestacija se seli u drugo selo, a nakon Zvonca, Ljuberađe i Strelca ove godine održana je u Rakiti, živopisnom selu podno planine Ruj, udaljenom 30-ak kilometara od Babušnice.

U okviru ove manifestacija posvećene čuvanju tradicije i podsticanju mladih da ostanu u svojim mestima, održana su sportska takmičenja u skoku udalj iz mesta, bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca, kao i takmičenje u pripremanju jela nacionalne kuhinje.

U kulturno-umetničkom programu, meštani Rakite i njihovi gosti, mogli su da uživaju u kazivanju priča i pesama na autentičnom Lužničkom dijalektu od strane Miodrag L. Pejić, predsednika Udruženja „Lužničko pero“ i nastupu članova Folklornog ansambla Doma kulture Babušnica koji su se predstavili koreografijama nastalim u okviru projekta „Igrom i pesmom kroz Lužnicu“ koji u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2, realizuje udruženje građana „Pogled sa juga“ u partnerstvu sa KUD „Dukat“. Program sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, a finasira ga Evrvopska unija uz sufinansranje opštine Babušnica.

Projekat „Igrom i pesmom kroz Lužnicu realizuje od novembra prošle, do kraja jula ove godine, a pored igara i pesama iz našeg kraja biće izdata i monografija o kulturnom nasleđu i tradiciji Lužničkog kraja u poslednja dva veka.

Pored „Miholjskih susreta sela“ u Rakiti je istoga dana održan i 15. Međunarodni uspon na Ruj, planinarska akcija od posebnog značaja koja je ove godine okupila ljubitelje prirode i planina iz 11 klubova. Uprkos velikoj vrućini u pohod na najviši vrh u opštini Babušnica, na kome se nalazi i granica sa susednom Bugarskom, krenulo je oko 200 planinara iz cele Srbije. Dužina staze iznosila je 21 kilometar, a u odnosu na ranije godine staza je prošle i ove godine izmenjena. Prošle godine zbog kiše i lošeg vremena a ove zbog velike vrućine.

Pehare i priznanja najboljim ekipama i takmičarima u okviru Miholjskih susreta sela uručio je Milan Stanković, direktor TOO Babušnica, dok je predsednik PK „Ruj 1706“, Dražen Kordić, uručio zahvalnice klubovima koji su učestvovali u usponu na Ruj.

Manifestaciju „Miholjski susreti sela“ pokrenulo je 2021. godine Ministarstvo za brigu o selu, a ove godine  od 1. juna do 1. novembra ova manifestacija biće održani u 113 lokalnih samouprava i 1.775 sela širom Srbije.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

POSLEDNJE VESTIBilten