Izložba „Mihajlo Pupin – život i delo“

16.08.2021.
Screenshot_2

Izložba „Mihajlo Pupin – život i delo“ biće produžena do 21. avgusta. Svi zainteresovani mogu je pogledati svakog radnog dana, u holu Arhiva od 7.30 do 15.30 sati.
Izložba je realizovana zahvaljujući Muzeju PTT, Udruženju za umetnost, kulturu i međunarodnu saradnju „Adligat“ i Istorijskom arhivu Niš, navode u saopštenju organizatori.

Izložba posvećena Pupinu kao nepresušnom izvoru inspiracije, javnosti predstavlja manje poznate fragmente iz njegovog života.

Predstavljena su originalna pisma Nikole Tesle o Pupinu upućena Radoju Jankoviću, jugoslovenskom konzulu u Njujorku, iz fonda Adligatovog „Muzeja knjige i putovanja”, kao i Pupinovo pismo inženjeru Cvetanoviću, u kome mu zahvaljuje na jednoj pošiljci, koje se čuva u fondu Istorijskog arhiva u Nišu.

Autentična pisma Nikole Tesle od posebnog su značaja, jer pričaju potpuno drugu priču u odnosu na onu opšte poznatu – u njima Tesla sa dosta brige obrazlaže svoj pogled na Pupinovu bolest. Pisma su pisana izvanrednom ćirilicom, a naročito je značajno to što on u njima traži da poseti Pupina u bolnici.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

POSLEDNJE VESTIBilten