POSLEDNJE VESTI

Izložba slika Davuda Turkovića u Salonu 77

19.08.2021.
Бежимо_2020_уље-на-картону_30x30cm-1

U četvrtak, 19. avgusta, sa početkom u 20 sati, u Salonu 77 je otvaranje izložbe slika Davuda Turkovića – umetnika mlađe generacije iz Novog Pazara.

Slikarstvo Davuda Turkovića ima karakter intimne ispovesti romantičarskog prizvuka. Fotografije iz ličnog i porodičnog albuma umetnik koristi kao početne predloške za svoj rad. Interpretacijom postojeće stvarnosti kreira novu realnost, ostvarenu umetničkim sredstvima.

Primenom mimetičke i figurativne leksike Turković zadržava subjektivan odnos prema osobama neposrednog okruženja, a svestan datosti aktuelnog trenutka, ne tretira ih sa jasnim portretnim karakteristikama već sa bluriranim licima, čime istovremeno daje mogućnost polivalentnim tumačenjima. Posmartač u ovoj odluci može prepoznati, s jedne strane, želju umetnika da ih ostavi u „zaštićenoj“ zoni privatnosti a s druge strane, može naslutiti i nameru da ih promoviše u nepersonalizovane simbole sećanja na jedno vreme koje treba spasiti od zaborava, vreme bezbrižnosti i iskrene radosti.

Koherentnim likovnim rukopisom, preferirajući primenu klasične slikarske tehnologije, Davud Turković detaljno promišlja svoja dela u estetičkoj ravni. Ne zadržavajući se na razradi detalja, često u definisanju delova enterijera i eksterijera, formu svodi na osnovnu arhitektoniku oblika. Koloritom koji počiva na orkestraciji uglavnom toplih boja sa finim valerskim tkanjima često okera i umbre, ostvaruje poetičnu atmosfere punu sete i nostalgičnosti

Slike Davuda Turkovića ne blješte bojom ili strašću poteza, već iskonskom osetljivošću i osećajnošću. Svet njegovih slika je duboko iskren i ličan a opet blizak svima nama, navodi nas na promišljanja o suštinskim egzistencijalnim pitanjima postojanja, o lepoti življenja ali i o neminovnosti promena i konačnosti trajanja.

Davud Turković je osnovne studije završio na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (2018) a master studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Trenutno je na drugoj godini doktorskih umetničkih studija na FLU u Beogradu. Samostalno izlagao u Novom Sadu, Beogradu i Novom Pazaru.

Izložba u Nišu trajaće do 5. septembra.

Posetioci su dužni da poštuju propisane epidemiološke mere, navode iz Galerije savremen likovne umetnosti.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten