POSLEDNJE VESTI

“Vreme je za ravnopravnost” u Babušnici – Rezultati projekta

20.08.2021.
Screenshot_1

Pod sloganom “Vreme je za ravnopravnost” istoimenog projekta programa SwissPRO u Babušnici je organizovan okrugli sto na kojem se govorilo o rezultatima projekta jednakim mogućnostma I jednakom tretmanu žena I muškaraca u društvu. Prisustvovale su predstavnice lokalnih samouprava, Ministarstva trgovine, turizma I telekomunikacija, Ministarstva za rad I socijalnu politiku kao I narodne poslanice iz Pirota I Babušnice.
Ivana Stojičić predsednica Opštine Babušnica, izjavila je da je ovaj događaj od velikog značaja jer voditi jednu opštinu ili grad je svakako jedna od najzahtevnijih I najodgovornijih funkcija . Zahvalila se UNOPS-u I programu SwissPRO koji je omogućio ovaj događaj.
Ovo je jedan od 28 projekata koji je odobrio SwissPRO a koji se sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske. U 30 lokalnih samouprava osnaženi su mehanizmi za rodnu ravnopravnost I radilo se na izradi dokumenata sa ciljem većeg uključivanja žena. Pre ovog skupa organizovane su edukativne radionice o reproduktivnom zdravlju I mamografiji.
Bojana Petrović , kaže da taj poziv da ravnopravnost postane stvarnost ojačali su I uspostavili nove mehanizme za rodnu ravnopravnost čija je praktično glavna uloga da poboljšaju položaj žena, da se žene što vise uključuju u donošenju odluka I da ih te njihove projektne aktivnosti osnaže I da se poboljša kvalitet život građana I građanki.
Evidentno je da se načelo rodne ravnopravnosti primenjuje u okrugu.
Dragana Tončić načelnica Pirotskog upravnog okruga, izjavila je da je ona druga načelnica u drugom mandatu ali imamo I pojačanje kroz lokalne samouprave gde imamo sada na čelu opštine Babušnice takođe ženu a imamo I dve narodne poslanice iz Pirotskog okruga što je izuzetno pojačanje.
Predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić navodi da se opština Babušnica već duže vreme zalaže za rodnu ravnopravnost. Formirana je ženska odbornička mreža. Potpisali su Povelju za rodnu ravnopravnost kod ministarke Marije Obradović pre par meseci I pre par dana na skupštini opštine Babušnica usvojen je lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost. Na rukovodećim funkcijama je oko 50 odsto žena dok je u javnom sektoru oko 80 odsto žena na rukovodećim funkcijama.
Olja Petrović narodna poslanica iz Pirota ističe značaj delovanja ženske parlametarne mreže u Narodnoj Skupštini Republike Srbije I ženske odborničke mreže Grada Pirota. Navodi da žene sada, ne samo na rečima, već veliko mesto zauzimaju kako na zakonodavnoj tako I u izvršnoj vlasti I nalaze se na bitnim funkcijama I učestvuju u radu.
SwisPRO programi sprovode se u 99 lokalnih samouprava u Srbiji.
Pored rodne ravnopravnosti usmereni su I na unapređenje upravljanja I bolju socijalnu uključenost.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten