POSLEDNJE VESTI

Počela je vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa u Nišu

12.10.2021.
vakcina_grip-v1

Vakcinu protiv sezonskog gripa „TorVaxFlu“ , koju prozvodi Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, građani mogu da prime u Domu zdravlja Niš, navodi se  u saopštenju Doma zdravlja.

Vakcina se može primiti:

Uz nalog izabranog lekara u intervencijama Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u centralnom objektu Doma zdravlja Niš radnim danom i vikendom u vremenu od 07:30-19:30 časova, gradskim i seoskim zdravstvenim stanicama po ustaljenom rasporedu rada.

Bez naloga na vakcinalnom punktu u klubu centralnog objekta Doma zdravlja Niš radnim danom i vikendom u vremenu od 07:30-19:30 časova.

TorVaxFlu vakcina može se primeniti i za preporučenu imunizaciju osoba uzrasta 18 do 65 godina, za koje nije predviđena obavezna imunizacija.

Obavezna imunizacija vakcinom TorVaxFlu može se sprovesti kod lica uzrasta 18 do 65 godina u posebnom riziku, kao i kod zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

U kategorije lica u posebnom riziku, za čiju vakcinaciju se navedena vakcina može primeniti spadaju trudnice, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), lica sa izvršenim presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje i drugo;
lica smeštena i zaposlena u socijalno-zdravstvenim ustanovama prema epidemiološkim indikacijama, dodaju u saopštenju iz ove zdravstvene ustanove.

Imunizacija se sprovodi davanjem jedne doze vakcine (0,5ml), koja se aplikuje intramuskularno.

Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten