POSLEDNJE VESTI

  Posete galerijskim prostorima su besplatne za vreme manifestacije muzeja, sve do 20. maja

  14.05.2022.4min140
  Screenshot_11

  Nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji, jedinstvena u Evropi, ove godine održava se osmi put, u nameri da se tokom sedam dana muzejskih i galerijskih programa obeleže tri važna datuma: Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. Posete galerijskim prostorima su besplatne.

  U Paviljonu u Tvrđavi 14. maja, sa početkom od 19.00 sati, biće svečano otvorena izložba Grafička radionica Sićevo. Na kojoj će biti izloženi radovi jedanaestoro umetnika dva saziva: Gabrijela Bulatović, Adam Pantić, Ivana Stanković, Filip Misita, Alberto Baleti (saziv 2019), Marija Curk, Franc Curk, Irena Ranđel, Nikola Velicki, Nenad Zeljić, Vesna Pavlović Pažđerski (saziv 2021).

  U 21 sat u Paviljonu će studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, klasa prof. Marije Rajković , Lazar Mutavdžić, Tijana Filipović , Tadija Mutavdžića i Luka Ilić uz saradnju klavirskog umetničkog saradnika Senke Simonović prirediti Veče virtuoznih dela za solo violinu i klavir.

  U Salonu 77 publika će od 18-24 sata moći da poseti izložbu skulptura Marka Vučkovića, a u 18 sati planiran je nastup učenika Muzičke škole Niš: Đorđe Filipović, saksofon, Melanija Rakić, oboa, Lena Stanković i Lola Veljković, klavir, Marica Stanković, violina, Andrej Paunović, gitara, Luka Savić i Bogdan Mladenović, harmonika.

  U Oficirskom domu ljubitelji umetnosti će tokom Evropske noći muzeja biti u prilici da vide retrospektivnu izložbu slika Dragana Kostića, a u 20 sati u okviru muzičkog programa nastupiće studenti gitare Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, u klasi profesora Miloša Janjića: Melanija Stanković, Aleksandar Krstić, Damjan Stanković, Damir Blagojević i Aleksandra Avramović.

  Tokom nacionalne nedelje muzeja od 15 – 20. maja,  izložbeni prostori GSLU biće otvoreni od 12.00 – 18.00 sati , a 18. maja, kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, sa početkom od 19.00 sati, svečano će biti otvorena izložba slika novosadskog umetnika Tadije Janičića.

   

  Od 18.00 do 23.00  časa,  Muzej Industrijske i tehnološke baštine u Naučno-tehnološkom parku otvara svoja vrata svima koji žele da evociraju uspomene, ali i onim mlađima koji bi voleli da se upoznaju sa nekadašnjim ,,čudima“ tehnologije.

  U Muzeju se nalaze isključivo eksponati proizvedeni u Zavodu RR i Elektronskoj industriji od 1948. godine. Najstariji eksponat predstavlja rentgenska cev, a postavku upotpunjuju brojni proizvodi iz asortimana široke potrošnje: televizori, radio aparati, kao i literatura iz perioda EI Niš.

  Jedan deo eksponata je funkcionalan i na njima posetioci mogu da vide i dožive video i zvučne efekte perioda u kome su eksponati nastali.

  Izložba predstavljena u Muzeju industrijske i tehnološke baštine u NTP Niš, rezultat je višegodišnjeg zalaganja i angažovanja članova Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija (PROMO IBiNT).

  Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

  Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


  INFORMIŠI SE

  Portal u službi građana.


  Telefon: +381654046672

  E-mail: ininfonis@gmail.com

  Bilten