Narodno pozorište u Nišu, sezonu završava operom Karmen na Letnjoj pozornici u Tvrđavi

24.06.2022.
Screenshot_2

Niška publika imaće priliku da za kraj pozorišne sezone pogleda operu Karmen Žorža Bizea, u kojoj diriguje  Dejan Savić. Završetak sezone obeležiće se na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 27. juna, sa početkom od 20.30 sati. Režiju je potpisao Ivan Vuković, a premijerno je bila izvedena u Narodnom pozorištu u Nišu 14. i 17. juna.

Zajednički projekat niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti u Nišu i Narodnog pozorišta Niš jeste opera Karmen.

Pored dirigenta Dejana Savića, u drugoj podeli diriguje Dijana Cvetković, a ostatak autorske ekipe čine i saradnik dirigenta Zoran Andrić; koncert-majstori Sanja Jović i Stanislava Alađozovski; korepetitori Mina Krasić i Anita Zdravković; dirigent hora Ivana Mirović. Kostimograf je Dejan Gocić, scenograf je Katarina Pavlović, koreograf Ana Kazimić, a za scenski pokret zadužen je Marko Pavlovski.

Najpoznatije Bizeovo delo je svakako opera Karmen nastala 1875. godine, prema istoimenom komadu Prospera Merimea. Premijera ove opere bila je potpuni neuspeh. Nenaviknuta na ovakav sadržaj i na neobičnu orkestraciju, publika se u početku dosađivala, a kasnije čak i zviždala i glasno negodovala. Ovu katastrofu upotpunile su i loše kritike, koje su izašle u štampi sledećeg dana. Operu su, međutim, pohvalili pravi poznavaoci muzike – Debisi, Sen-Sans, Čajkovski i Brams, koji je odgledao operu dvadeset puta i tvrdio da je to najbolja opera ikad napisana. Karmen je kasnije zaista i postigla nezapamćen uspeh i postala najpoznatija opera ikada, ali Bize to nije doživeo. Napor koji je uložio u nastanak i pripremu opere, kao i veliko razočaranje zbog njene propasti na premijeri, bili su preveliki udarac za njega. Umro je 3. juna 1875. godine, u 36. godini, od srčanog udara, samo par meseci posle tragične premijere.

 

Cena karte je 600 dinara, odnosno 400 sa popustom za studentne, đake i penzionere. Karte se kupuju na blagajni pozorišta, a radno vreme blagajne ove nedenje je od 15.00 do 20.00.

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten