POSLEDNJE VESTI

28. jun Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika

28.06.2022.
Screenshot_5

Srpska pravoslavna crkva i vernici  praznuje Vidovdan, 28. juna, jedan od najvećih srpskih praznika. Praznik Vidovdan za srpski narod proističe iz istorijiskih događaja koji su vezani za taj datum. Najznačajniji je Kosovski boj i pogibija kneza Lazara (1371-1389) koja je sulovila propast Srpskog carstva.

Poreklo narodnog naziva za ovaj praznik ima više verzija, ali nijedna nije dokazana. Po prvoj verziji ovaj praznik je nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog. U drugoj interpretaciji su poštovanje svetog Vida ( lat. Sanctus Vitus) doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu. Međutim treba imati u vidu da su u Polablju gde je takođe poštovan Svetovid, njegova svetilišta mahom zamenjena crkvama posvećenim svetom Vitu. Treća interpretacija, i moguće najverovatnija jeste ostatak Zapadnog hrišćanstva iz vremena dok je među Srbima bio jači uticaj Rima nego Carigrada. Po interpretaciji koja se vezuje za tradiciju i mit Kosovskog boja, sudar dveju vojski na Kosovu polju je trebao da se desi na dan kada treba da se vidi ko je vera, a ko nevera. Po tom mitu se od tada taj dan naziva Vidovdanom.

Na Kosovu polju 28. juna 1389. godine odigrala se bitka između srpske i turske vojske, koja je otvorila vrata Turcima za dalji prodor u Evropu. Prema oskudnim istorijskim podacima Kosovska bitka je Turcima obezbedila dalji prodor na Balkan, Srbija postala turska vazalna država, a njeno osvajanje završeno je 1459. kada su Turci zauzeli utvrđeni grad Smederevo.

Patrijarh srpski Porfirije služiće na Vidovdan, 28. juna, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica i parastos kosovskim junacima na Gazimestanu, zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i još 13 episkopa, kao i monaštvom Eparhije raško-prizrenske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica i parastos kosovskim junacima na Gazimestanu, zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i još 13 episkopa, kao i monaštvom Eparhije raško-prizrenske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh će u 13.00 časova na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalnim mučenicima.

Kako je najavljeno u  Policijskoj stanici Gračanica Srni, već je sačinjen operativni plan prema kojem će više desetina pripadnika Kosovske policije obezbeđivati okupljanje Srba u Gračanici i odlazak na Gazimestan.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten