Kako se zaštiti i prepoznati sunčanicu

30.06.2022.

Izlaganje suncu bez adekvatne zaštite može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su sunčanica i toplotni udar.

Prvi simptomi sunčanice su jaka glavobolja, izrazito suva koža, temperatura, vrtoglavica , nemir i pospanost, povraćanje a kasnije može doći do pojave zujanja u ušima, ubrzanog puls čak i nesvestice posebno kod starih osoba. Ako osoba u vašoj blizini ima simpštome sunčanice neophodno je da je smestite u hladovinu ili rashlađenu prostoriju, zamračite prostoriju, dajte joj dosta tečnosti, umiti je ili politi vodom kako bi se spustila temperatura tela.

Toplotni udar može nastati i kao posledica dužeg izlaganja nekom toplotnom izvoru i daje teže simptome kao što su malaksalost, slabost, grčevi, žeđ i vrtoglavica. Kod toplotnog udara termoregulacioni centar nije u mogućnosti da rashladi telo tako da visoka temperatuta tela dovodi do disfunkcije centralnog nervnog sistema pa može doći do delirijuma i kome. Ako organizam ostane predugo u ovom stanju može doći do trajnih neuroloških oštećenja.

Zato je neophodno da se osoba što pre odvede lekaru. Kod toplotnog udara neophodno je sve vreme meriti temperaturu tela i prema trenutnom stanju hladiti i utopljavati jer nekada telo počinje da se hladi. Potrebno je pomoći osobi da hidrira organizam i unosi dosta tečnosti i minerala.

Važno je pozvati lekara ili odvesti osobu na pregled.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten