POSLEDNJE VESTI

Obeležava se 27. godina od progona Srba i sprovedene akcije „Oluja“

04.08.2022.

Na današnji dan, obeležava se 27. godina od progona Srba iz Hrvatske, godišnjica oružane akcije koja je sprovedena pod nazivom „Oluja“.

Sećanje na stradale i prognane Srbe ne može da izbledi, prošlo je 27. godina od oružanog napada. Hrvatska vojska je na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela oružanu akciju, pod nazivom „Oluja“, i tom prilikom ubijeno je ili nestalo oko 2.000 Srba, dok je oko 220.000 proterano sa svojih ognjišta.

Napad na Srbe u to vreme počeo je ranim jutrom, 4. avgusta 1995. godine, hrvatska vojska ušla je u potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin. U Kninu je pre „Oluja“ živelo 90 odsto Srba. U to vreme sa Krajine krenulo je više od 200.000 izbeglica. Stanovnici tadašnje Krajine poneli su sa sobom najosnovnije stvari, iseljavali su se sa prevoznim sredstvima koje su imali. Na putu do Srbije i Republike Srpske izbegli narod je trpeo stalne napade hrvatske artiljerije i vojnog vazduhoplovstva.

U Krajini ostali civili bili su izloženi konstantnom teroru i posle formalnog završetka hrvatske operacije „Oluja“, 7. avgusta, skovanoj pod patronatom Franje Tuđmana.

U nastavku sledila je akcija u Bosni i Hercegovini, pod nazivom „Maestral“, hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 ljudi i prognale oko 125.000 srpskog stanovništva iz Bosne i Hercegovine.

Vojno policijska akcija Republike Hrvatske u avgustu 1995. godine, imala je za cilj da se sa najvećeg dela Republike Srpske Krajine protera  srpsko stanovništvo i zauzme teritorija.  Akcija u trajanju od četiri dana završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.

Srbi koji su odlučili da se vrate na svoja ognjišta, uglavnom danas žive bez struje i kvalitetne infrastrukture.

 

Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji pod nazivom „Oluja“, obeležiće se u Novom Sadu, na Trgu slobode, sa početkom od 20.00 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten