POSLEDNJE VESTI

Građevinska sezona je u punom jeku, a u Opštini Babušnica ove godine ulaže se daleko više nego ranije

08.08.2022.

U PUTNU INFRASTRUKTURU I OSTALE PROJEKTE LOKALNA SAMOUPRAVA I DRŽAVA ULAŽU U OPŠTINI BABUŠNICA VIŠE OD MILIJARDU DINARA

Građevinska sezona je u punom jeku, a u Opštini Babušnica ove godine ulaže se daleko više nego ranije. Najviše ulaganja je u putnoj ifrastrukturi, u koju ulažu i lokalna samouprava i država. Opština Babušnica je za uređenje lokalnih puteva u okviru letnjeg održavanja za ovu godinu izdvojila 16 miliona dinara. Značajan deo radova je završen. U prvoj fazi krpljene su udarne rupe u selima Radinjince i Strelac, a sada se radi na mahalskim putevima u 20-ak sela, kaže Ivana Stojičić, predsednica Opštine Babušnica.

Pored ovih radova u opštini Babušnica izvode se radovi i na državnim putevima u koje država preko JP „Putevi Srbije“ ulaže velika sredstva. Izvode se radovi na kompletnoj rekonstrukciji puta od Babušnice do sela Svođe u dužini od 19,5 km čija vrednost iznosi 788 miliona dinara, kao i na deonici državnog puta Babušnica-Zvonce od sela Raljin do sela Strelac u dužini od 4 km. Vrednost ovih radova je 160 miliona dinara, dodaje predsednica opštine.

JP „Putevi Srbije“ takođe rade na deonici puta Zvonce-Rakita. Urađen je deo u dužini od 2 km, ali su zbog manjih problema radovi stali. Ostala su još 2 kilometara puta. Takođe zbog ovog zastoja su stopirani radovi na uređenju putnog pravca Rakita-Vuči Del u dužini od 6 kilometara. Babušnica je u okviru programa letnjeg održavanja izdvojila sredstva u vrednosti od 3,5 miliona dinara za sanaciju puta Rakita-Vuči Del. Mi se nadamo da ćemo ovaj posao završiti, čim se reši problem na deonici Zvonce-Rakita, jer je na toj deonici zaustavljen saobraćaj za teretna vozila.

Takođe ove godine završeno je uređenje korita reke Lužnice u selu Gorčinci. Ove radove finansiralo je JP „Srbija vode“ sa 15 miliona dinara. Očekujemo da 2023. godine JP „Srbija vode“ završe projekat uređenja korita reke Lužnice u centru Babušnice, a lokalna samouprava je izdvojila sredstva za sanaciju Keja. Postavljena je nova rasveta i rekonstruisane su klupe.
Do kraja građevinske sezone očekuje nas izgradnja puta Stol-Kijevac u dužini od 3,5 kilometara, za čiju izgradnju je Ministarstvo privrede doniralo 35 miliona dinara. Javna nabavka je sprovedena i očekujemo da do uvedemo izvođača u posao, kaže Stojičić. Kako dodaje predsednica opštine Babušnica, završena je i kanalizacija u ulici Ivice Miladinovića, postavlja se nova ograda gradskoj pijaci, a očekuje se i nastavak radova u PU „Dečja radost“. Reč je o kompletnoj rekonstrukciji unutrašnjosti vrtića. I Biblioteka će biti takođe rekonstruisana. Jedan od većih problema sa kojima se suočava Babušnica od ove godine, kao i još desetak gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Dimitrovgrad, jesu tužbe građana za zauzeće privatnih parcela na već postojećim putevima.

Na adresu lokalne samouprave stiglo je ove godine više od 100 tužbi. Ivana Stojičić je apelovala na građane opštine Babušnica, ukoliko znaju da su parcele u njihovom vlasništvu na postojećem putu, da se obrate lokalnoj samoupravi odnosno javnom pravobraniocu. Ovo je način da se problem zajednički reši ističe Ivana Stojčić i dodaje da trenutni sudski troškovi na ime sudskih rešenja iznose preko 10 miliona dinara, a taj novac ide iz bidžeta. I umesto da ulažemo u rekonstrukciju puteva, sada plaćamo za već postojeće puteve na ime sudskih presuda, ističe Stojičić. U narednom periodu izrada projekata za rekonstrukciju ili izgradnju puteva trajaće duže dok se ne završi eksproprijacija.

Predsednica Opštine Babušnica još jednom je apelovala na građane da ne daju tako olako saglasnost advokatima odnosno potpisuju punomoćje advokatima koji će u njihovo ime da tuže lokalnu samoupravu za eksproprijaciju zemljišta prilikom izgradnje puteva, jer tako štete lokalnoj samoupravi. Prinudna naplata blokira budžet, a to sa druge strane znači i manje novca za infrastrukrurne radove, ali i stopiranje radova na deonicama puteva gde se parcele u sudskom postupku nalaze.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten