POSLEDNJE VESTI

Zgrada Narodnog muzeja na Arheološkom nalazištu Medijana

20.08.2022.

Na Arheološkom nalazištu Medijana, nalazi se zdraga Narodnog muzeja koja je izgrađena 1936. godine. Takođe, zgrada je renovirana, prema tome bliži se početak rada lokaliteta koji je već devet godina zatvoren za javnost. Za to vreme urađena je krovna konstrukcija zgrade muzeja. Takođe, predstoji realizacija projekta turističke prezentacije Medijane, to podrazumeva kreiranje staza, ograda u peristilu, zaštite mozaika, time će se stvoriti uslovi za otvaranje lokaliteta za turiste.

Kako navode, kancelarija sa Arheološkim nalazištem Medijana intezivno bavi od 2018. godina, dok je pre toga prethodila izrada urbanističke dokumentacije, ozbiljnih arheoloških istraživanja, dobijanja svih dozvola.

Očekuje se veliki broj posetioca iz ovog dela Evrope, radovi kreću sledeće nedelje, a predvićeni rok je 60 dana.

Na lokalitetu su organizovani koncerti, edukativne radionice, školski časovi iz istorije. Sa stvaranjem novog ambijenta, uređenjem staza i uređenja unutrašnjosti vile, stvara se jedna scenografija za mnoge događaje. Ustanove kulture mogu da nađu interes i umetnički izazov da svoje predstave i koncerte izvedu ovde. Sa završetkom arheološkog centra zaista ćemo imati jedan impozantan lokalitet jer ovo arheološko nalazište nije značajno samo za našu zemlju, već predstavlja jedan od najznačajnijih destinacija u ovom delu Evrope, rečeno je prilikom obilaska radova.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten