POSLEDNJE VESTI

Sveti Jovan obeležava se 11. septembra

12.09.2022.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, 11. septembra obeležavaju praznik posvećen Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznat kao jesenji Sveti Jovan.

Sveti Jovan, zauzimao je posebno mesto među jevanđeljskim ličnostima.

Sveti Jovan, rođen je šest meseci pre Hrista, 7. jula, stoga je nazvan Preteča, jer je pripremao ljude za dolazak Spasitelja. Crkva je dan po Bogojavljenju posvetila njegovom spomenu, jer je njegova glavna uloga u životu bila kada je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa. Sveti Jovan je posečen u vreme cara Iroda, poput mnogih hrišćana stradao je na putu Gospodnjem.

Danas se podseća na stradanje Svetog Jovana, kome je, po naređenju Iroda Antipa, glava odsečena i na srebrnom tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Sveti Jovan se kod vernika praznuje vise puta u toku jedne godine, 7. jula pod nazivom Ivanjdan kada je njegovo rođenje, 11. septembra kada je bilo usekovanje glave, obeležava se i 6. oktobar kao dan svetiteljevog začeća.

U narodu postoje verovanja, kojih se pojedinci pridržavaju, jesu da se za ovaj praznik ne rade teški fizički poslovi, da se ne jede i ne pije što je crvene boje, takođe, posti se na ulju i u ruke se ne uzima nož.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten