POSLEDNJE VESTI

Izveštaj rada i realizacije programa pripreme za ulogu mame Doma zdravlja Niš

13.09.2022.

U Prostorijama Savetovališta za trudnice, u službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Niš, počela je sa radom grupa polaznica savetovališta. Sve zainteresovane trudnice mogle su da se prijave i od svoje 28 nedelje trudnoće da prisustvuju psiho – fizičkim pripremama do porođaja. Trudnice dolaze jednom nedeljno i osam nedelja rade na pripremi. Svaka trudnica od svog izabranog lekara – ginekologa uzima uput da bi mogla da pohađa školu. Sa uputom dolazi u savetovalište za trudnice, a onda dobija termin dolaska od akušerske sestre. Formirane grupe su od po 10 polaznica. U timu radi ginekolog, pedijatar, psiholog, stomatolog, epidemiolog i patronažna sestra. Sve trudnice koje prođu edukaciju pripreme za porođaj izuzetno su zadovoljne stečenim znanjem i potpuno spremne za porođaj.

U Kovid ambulantama Doma zdravlja Niš, pregledano je ukupno 1146 pacijenta, prvih 434 i 712 kontrolnih pregleda. Urađeno je 11 rentgenskih snimaka i 358 laboratorijskih analiza, odrađeno 722 testa, od čega je bilo 178 pozitivnih. Takođe, je urađeno 937 testova i registrovano ukupno 186 pozitivnih na kovid 19. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš ukupno je obavljeno 217 pregleda, 136 prvih i 81 kontrolna pregleda. Urađeno je 212 testova kod dece i registrovano 43 pozitivna deteta.

Dom zdravlja Niš, takođe ima projekat za unapređenje imunizacije koji treba realizovati. U Domu zdravlja Niš održan je satanak na temu unapređenja imunizacije u primarnim zdravstvenim ustanovama. Sastanku su prisustvovali direktor sa pomoćnicima, glavna sestra, načelnice i glavne sestre Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece, Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, kao i šef odeljenja medicinske informatike.

Konsultant na projektu CHISU, koji je podržalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, gospodin Predrag Životić upoznao je učesnike sastanka sa postojećim modelima informacionih sistema za evidenciju, praćenje i izveštavanje o imunizaciji dece i odraslih obaveznim i preporučenim vakcinama.

Sastanak je imao za cilj da se imunizacija unapredi, kako bi se što efikasnije obezbedila  sredstva u borbi protiv masovnih zaraznih bolesti.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten