POSLEDNJE VESTI

Planovi i realizacija rada i aktivnosti Doma zdravlja Niš

16.09.2022.

Dom zdravlja Niš, organizuje akciju “Zdravlje za sve”, 17. septembra, koja će biti namenjena za stanovnike svih pet gradskih opština. Naime, služba za kućno lečenje, medicinsku negu i palijativno zbrinjavanje, biće organizovano za otežano pokretna i nepokretna lica.

U toku ove akcije pružaće se zdravstvene usluge: uzimanje anamneze, klinički pregled, EKG, merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, previjanje i obrada rane, pružanje saveta lekara u vezi sa lečenjem hroničnih bolesti.

Tokom predstojećeg vikenda planirana je akcija Otvorenih vrata, kako bi svi zainteresovani pacijenti mogli da provere svoje zdravlje. Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25 – 64 godine, da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test.  Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede:  rano otkrivanje karcinoma debelog creva,  na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti ( merenje krvnog pritiska), na rano otkrivanje dijabetesa,  na rano otkrivanje depresije. Takođe, Služba za specijalističko – konsultativne delatnosti pružiće usluge  psihijatrijskog pregleda. Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke.

Dok, Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50 – 69 godina, da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju. Tokom vikenda Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu pružaće usluge stomatološko preventivinih pregleda za sve kategorije stanovništa.

U kovid ambulantama Doma zdravlja Niš ukupno je pregledano 884 pacijenata,  354 prvih i određeno je 530 kontrolnih pregleda. Urađeno je 23 rentgenskih snimaka i 242 laboratorijskih analiza. Takođe, odrađeno je 698 testova, od čega je bilo 140 pozitivnih na Korona virus. Prema tome, utvrđeno da od urađenih 831 testova, registrovanih je ukupno 142 pozitivnih na kovid 19. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš ukupno je obavljeno 197 pregleda (126 prvih i 71 kontrolna pregleda). Urađeno je 228 testova kod dece i registrovano 27 pozitivnih deteta.

Dom zdravlja Niš, planira da realizuje još jednu akciju, pod nazivom “Približimo se pacijentima”, namenjenu pacijentima na selu, 18. septembra,  u peridou od 09.00 do 11.00 časova.  Akcija će biti održana u kućnim uslovima za slabo pokretna I nepokrtna lica, ili u prostorijama Doma kulture.

Medicinske ekipe, Doma zdravlja  Niš, pružaće sledeće usluge, merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, klinički pregled, uzimanje medicinske anamneze.  Takođe, lekari će podeliti savete pacijentima vezi sa prevencijom i lečenjem hroničnih bolesti. Neophodna je zdravstvena knjižica i izveštaj o dosadašnjoj terapiji, kako bi predali na uvid.

Pregledima će biti obuhvaćena sela na teritorijama svih pet gradskih opština.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten