POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš redovno obeležava svaki Svetski dan borbe protiv različitih bolesti

28.09.2022.

Dom zdravlja Niš, redovno obeležava svaki Svetski dan borbe protiv različitih bolesti. Naime, zdravstveni profesionalci Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Niš, organizovali su akciju povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije.

Povodom toga, održana je edukativna promocija koja je imala za cilj da promoviše značaj očuvanja seksualno reproduktivnog zdravlja, takođe, i da ukaže na mogućnost korišćenja dostupnih modernih kontracepcija.

Posebno je značajno da neke metode kontracepcije mogu da spreče prenošenje HIV-a i drugih seksualno prenosivih infekcija. Imajući u vidu da stanovništvo u Republici Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.

Treba istaći da planiranje porodice omogućava pojedincima i parovima da planiraju i ostvare željeni broj dece, i da, planiraju vreme njihovog rađanja, kao i razmak između porođaja.

Dom zdravlja Niš, takođe, obeležiće Svetski dan srca, a akcija je planirana za četvrtak, 29. septembar, sa početkom od 11.30 do 13.30 sati. Akcija je planirala na prostoru ispred hipermarketa “Roda centar” u Nišu.

Medicinske ekipe Doma zdravlja Niš sa odeljenja interne medicine i Centra za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja Niš, pripremile su niz aktivnosti za taj dan. Takođe, vršiće se edukacija stanovništva na temu otklanjanja faktora rizika i mogućnostima prevencije bolesti srca i krvnih sudova. Vršiće se podela promotivnog materjala.

Medicinske ekipe ukazaće svim zainteresovanima na to koji su faktori koji utiču na bolesti srca i krvnih sudova. Pušenje, koje izaziva jednu petinu svih kardiovaskularnih bolesti, pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima.

Nepravilna ishrana je faktor rizika sama po sebi, ali je povezana i sa drugim faktorima rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti srca i krvnih sudova, a u koje spada gojaznost, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, povišen krvni pritisak, nedovoljna fizička aktivnost značajno doprinosi starenju krvnih sudova. Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten