POSLEDNJE VESTI

Gubici hrane i bačena hrana u Srbiji

06.10.2022.

Socijalno najugroženiji građani Niša i građani opštine Gadžinog Hana dobili su pomoć u vidu paketa sa namirnicama. Donacija od sedam tona hrane za najugroženije građane u okviru je nacionalne kampanje pod nazivom “Spasimo hranu, spasimo humanost”.

Grad Niš podržao je ovu akciju Banke hrane Niš, od sedam miliona dinara za hranu, po paketu je uloženo 3000 dinara.

Ovom donacijom biće obuhvaćeno preko 1500 porodica i petnaest udruženja iz Niša, uključujući Vranje, Prokuplje, Vlasotince, Vučje i ostala manja mesta.

U paketima se nalaze namirnice poput začina, majoneza, kafe i supe. Distribuciji hrane prisustvovali su predstavnici Grada Niša, predstavnik Banke Hrane Niš i predstavnici udruženja iz Niša kojima je donacija namenjena.

Prema istraživanju koje je 2019. godine objavio Centar za unapređenje životne sredine iz Beograda, u Srbiji se svake godine u domaćinstvima baci oko 250. 000 tona hrane. To znači da svaki stanovnik Srbije godišnje baci oko 35 grama hrane vredne najmanje 100.000 dinara. Time se u Srbiji baci u vetar 700 milina evra. Najviše se baci hleba oko 10 kg, zatim mesa oko 7kg, mleka 7l i povrća – 5kg.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten