POSLEDNJE VESTI

Savetovalište za mlade, škola roditeljstva jedne su od akcija koje sprovodi Dom zdravlja Niš

07.10.2022.

U Savetovalištu za mlade, Doma zdravlja Niš, svake nedelje održava se zdravstveno vaspitni seminar za srednjoškolce. Učenici niške srednje Ekonomske škole, prisustvovali su ovonedeljnom seminaru, pod nazivom “Očuvajmo reproduktivno zdravlje mladih”. Ovonedeljna grupa srednjoškolaca uspešno je završila seminar, sada kao vršnjački edukatori svoje znanje mogu da prenesu ostalim učenicima iz svojih odeljenja.

Dom zdravlja Niš, povodom obeležavanja Dečije nedelje 2022. godine, sa odeljenja za zdravstvenu zaštitu u oblasti dentalne medicine dece, u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom Niš, organizovala je edukativne radionice sa decom iz niških vrtića. Prelepo druženje najmlađih članova kreativnih radionica sa ekipom lekara i zdravstvenih tehničara iz oblasti dentalne medicine Doma zdravlja Niš, uz poklone dobili su i korisna saznanja i smernice za očuvanje zdravlja zuba.

Kuća dobrog srca, obeležila je Svetski dan osmeha, pod nazivom “Smejte se svakog dana, širite dobrotu I veselost”.  Svetski dan osmeha obeležava se svakog prvog petka u oktobru i ima za cilj da podstakne ljude na širenje dobrote, dobre volje i veselosti. Kako naučnici tvrde, smeh je veoma važan za kompletno zdravlje. Služba za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece – Savetovalište za mlade, u toku današnje akcije deliće osmehe, bedževe sa smajlijem i veselim porukama. Na primer, 10 do 15 minuta smeha u jutarnjim časovima ima efekat da se tokom čitavog dana osećamo sveže i raspoloženo, a trenutno ne postoji lek koji može dati tako pozitivne rezultate.

Kada  je u pitanju Škola roditeljstva, Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Niš, u prostorijama Škole roditeljstava, održala je radionicu namenjenu trudnicama i još jednom ukazala na značaj dojenja kao najoptimalnijeg načina ishrane za pravilan rast i razvoj, zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke. Ove i druge brojne aktivnosti Dom zdravlja Niš organizuje u okviru obeležavanja Nacionalne nedelje promocije dojenja od 3. do 10. oktobra 2022.godine pod sloganom „ISTUPI ZA DOJENjE – EDUKUJ I PODRŽI”. Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje, potrebna je i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten