POSLEDNJE VESTI

„Žene kao nosioci ruralne ekonomije“, naziv je održane konferencije

11.10.2022.

Žene nisu uvek imale dobar i ravnopravan položaj u društvu, ako obratimo pažnju na sam početak stvaranja pravne države, žene nisu imale pravo nasleđivanja, nisu bile ravnopravne sa muškom decom, imale su pravo na stanovanje i pristojno udomnjenje. Kako je naša država dugo bila pod Turskom vlašću pravna država se teško uspostavljala, kao i položaj subjekata u pravu. Danas, iako je 2023. godina na pomaku, do potpune rodneravnopravnosti još uvek se nije dostigao vrhunac, naročito kada su u pitanju žene u ruralnim sredinama.

Gledajući tok i napredak svih stvari kao i dinamičnost društvenih odnosa, način na koji društvo odlazi napred, položaj žena koje žive na selu nije mnogo odmakao. Napuštanjem, nedovoljnim ulaganjem u ruralna područja život žena koje su u takvoj sredini je izuzetno teži. Tim povodom održana je konferencija pod nazivom “Žene kao nosioci ruralne ekonomije”.

Kroz program koji sprovodi Etno mreža, preduzete su mere podrške ženama koje se bave zanatima poput tkanja. Konfereniji je prisustvovala Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, i ukalaza, da je neophodno donošenje akcionog plana za osnaživanje žena, što znači da bi svi resorni organi i organizacije koje na tome rade bile brže i efikasnije.

Violeta Jovanović predsednica Etno mreže zaključila je da su mere koje su istaknute dobre i za primenjivanje u drugim sredinama, s obzirom na to da je prvi festival tog tipa održan u Pirotu koji je poznat po tkanju ćilima, gde se žene bave tkanjem ćilima. Stalnim programima i podsticajima budžeta, kao i primene Zakona o socijalnom preduzetništvu, mreža može da se proširi u svim sredinama naše države.

Ovakav podsticaj daje ženama sigurnost, bolji položaj u društvu, a za tako nešto potrebno je sistemsko rešenje, podrška države i Evropske Unije, zaključeno je na konferenciji “Žene kao nosioci ruralne ekonomije”.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten