POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš tu je da svakodnevno brine o nama i našem zdravlju

14.10.2022.

Dom zdravlja Niš, tokom predstojećeg vikenda, tačnije u nedelju, održaće akciju u selu Donje Vlase, u vremenskom intervalu od 09.00 do 11.00 časova. Službe Doma zdravlja Niš, pružaće preglede u kućnim uslovima ili u prostorijama mesne zajednice, a ovakav vid pregleda obuhvatiće sela na teritoriji svih pet gradskih opština. Medicinske ekipe izvršiće preglede u vidu merenja krvnog pritiska, određivaće nivoa šećera u krvi, odradiće klinički pregled, takođe, utvrđivanjem anamneze daće potreban savet pacijentima, kako bi išli na dalje preglede i lečenja. Svi pacijenti će zdravstvene knjižice dati na uvid.

Za to vreme, Kuća dobrog srca, biće otvorena za preventivne preglede svih ostalih pacijenata koji žele da provere svoje zdravlje. U vremenskom period od 07.00 do 14.00 sati, tokom celog vikenda radiće službe kako bi pacijenti mogli da iskontrolišu svoje zdravlje. Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25-64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš. Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede: na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti ( merenje krvnog pritiska), na rano otkrivanje dijabetesa, na rano otkrivanje depresije. Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke, dok će Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50-69 godina da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju.

Zainteresovanost građana je velika tokom ovih akcija, jer je jako važno da brinemo o sebi i svom zdravlju, iz Doma zdravlja Niš apeluju koliko je to važno, a ovakav vid akcija jako je značajan za sve pacijente.

Kuća dobrog srca svakodnevno nastavlja borbu protiv širenja virusa, u kovid ambulantama Doma zdravlja Niš, ukupno je pregledano 758 pacijenata ( 279 prvih i 479 kontrolnih pregleda).Urađeno je 24 rentgenskih snimaka i 345 laboratorijskih analiza, odrađeno 611 testova, od čega je bilo 80 pozitivnih. Od urađenih 771 testova, registrovano je ukupno 80 pozitivnih na kovid 19. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš, drugačija je situacija, od ukupno  obavljenih  77 pregleda ( 47 prvih i 30 kontrolna pregleda), urađeno je 102 testova kod dece i registrovano 7 pozitivnih deteta.

Da u našem gradu Dom zdravlja izuzetno brine i o zdravlju naših najmlađih sugrađana, pokazatelj su stalne akcije i edukacije mališana na rezne teme o zdravlju. Ovog puta, odrađena je edukacija na temu zuba, u savremenoj ordinaciji “Zubić vila”. Naime, organizovana je vesela radionica zdravstveno vaspitnog karaktera sa roditeljima i decom iz vrtića “Bajka”. Naši najmlađi pacijenti su imali priliku da u divno oslikanoj i savremeno opremljenoj atmosferi ordinacije Zubić vila, uz bojanke i igračke steknu prva znanja o značaju pravilne ishrane i tehnike pranja zuba.

Da zdravlje na usta ulazi, kako su nas učili naši stari od malih nogu, govori i Svetski dan čistih ruku, obeležen u holu Doma zdravlja Niš, uz demonstraciju tehnike pravilnog pranja ruku, podeljen je i materijal vaspitnog sadržaja. Ovaj dan obeležava se kako bi se svest ljudi o značaju i važnosti pranja ruku podigla na viši nivo.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten