POSLEDNJE VESTI

U Istorijskom arhivu Niš biće održana izložba pod nazivom “Slobodan Penezić  Krcun – mleko i krv”.

24.10.2022.

U holu Istorijskog arhiva  Niš, 26. oktobra (sreda), sa početkom od 14.00 sati, biće održana izložba pod nazivom “Slobodan Penezić  Krcun – mleko i krv”. Na izložbi će govoriti autor Željko Marković, dok će se obratiti profesor dr Radojica Lazić, dekan Fakulteta za bezbednost i diplomatiju.

Slobodan Penezić Krcun, rođen je u Užicu, 2. jula 1918. godina, završio je osnovnu školu i gimnaziju, kao učenik viših razreda gimnazije, uključio se u rad omladinskog revolucionarnog pokreta, preko literalne družine “Napredak”. Maturirao je 1937. godine, u Zemunu je upisao Poljoprivredno šumarski fakultet, danas je naziv Poljoprivredni fakultet. Slobodan je bio uključen u rad studentskog revolucionarnog pokreta, dok je 1939. godine postao član Komunističke partije Jugoslavije.

Njegova karijera i društveni život krenuli  su u političkom smeru, početkom 1940. godine postao je serketar Partijskog biroa u Zemunu, član Univerzitetskog komiteta SKOJ – a, iste godine je postao i član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Srbiju. U toku rata učestvovao je i bio deo Narodnooslobodilačke borbe. Slobodan je radion na organzivovanju “narodne vlasti”, u ratu imao je čin genral – pukovnik u rezervi.

Bio je oženjen Grozdanom Zinom Belić – Penezić, imao je odlikovanja i priznat je za narodnog heroja. Krcun je preminuo u svojoj 48. godini života, 6. novembra 1964. godine.

Izložbu čine Krcunova lična i druga dokumenta, pisma, beleške, fotografije i ostala građa koju je njegova porodica poklonila Istorijskom arhivu Užice.

Kroz pedeset izložbenih panoa, predstavljen je život jednog od najkontroverznijih ličnosti posleratne istorije, od rođenja 1918. do pogibije u saobraćajnoj nesreći, 1964. godine. Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten