POSLEDNJE VESTI

Aktivnosti Doma zdravlja Niš za predstojeći vikend

18.11.2022.

Dom zdravlja Niš, organizuje akciju pod nazivom “Otvorena vrata”, kojoj mogu da učestvuju svi zainteresovani građani Niša. Naime, Dom zdravlja Niš, redovno organizuje preglede različitih odeljenja, kako bi pacijenti i svi zainteresovani sugrađani mogli da prate svoje zdravstveno stanje i kontrolišu.

Akcija “Otvorenih vrata” održaće se u subotu, 19. novembra, sa početkom od 07.00 časova i radiće do 14.00 časova. Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25-64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede: na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti ( merenje krvnog pritiska), na rano otkrivanje dijabetesa, na rano otkrivanje depresije.

Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke. Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50-69 godina da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju.

Tokom vikenda biće održana i akcija pod nazivom “Zdravlje za sve”, koja je planirana za nedelju, 19. novembra. U toku ove akcije pružaće se zdravstvene usluge: uzimanje anamneze, klinički pregled, EKG, merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, previjanje i obrada rane, pružanje saveta lekara u vezi sa lečenjem hroničnih bolesti.

Akcije su namenjene građanima svih pet gradskih opština, primat imaju strarije osobe koje su teško pokretne ili nepokretne. Lekari apeluju na sve građane da se odazovu u što većem broju kako bi im odredili terapiju ali i kako bi proverili svoje zdravlje, jer je to osnova svega.

Treća akcija planirana za predstojeći vikend jeste akcija pod nazivom “Približimo se pacijentima”, koja je inspirisana kako bi se ljudima na selu koji nisu u mogućnosti da dođu do centralnog Doma zdravlja obratili lekari na dogovorenoj lokaciji u selu ili u kućnim uslovima. Akcija obuhvata pacijente na selima svih pet gradskih opštinaa.

U nedelju 20. novembra, u periodu od 09.00 do 11.00 sati, u selu Donje Međurovo, sprovešće se akcija. Medicinska ekipa pružaće sledeće usluge: merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, klinički pregled, uzimanje medicinske anamneze i podelu saveta lekara u vezi sa prevencijom i lečenjem hroničnih bolesti.

Posebno će biti sagledani stari, manje pokretni i nepokretni pacijenti. Neophodna je zdravstvena knjižica i izveštaj o dosadašnjoj terapiji (dati na uvid).

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten