POSLEDNJE VESTI

Duško Radović, rođen je 29. novembra 1922. godine

29.11.2022.

Na današnji dan rođen je čuveni pesnik Duško Radović,1922. godine u gradu Nišu. Inače, naš grad je poznat po tome da je mnogo znamenitih ličnosti rođeno u gradu Nišu, takođe, završilo svoje gimnazije i škole, ali i dalo veliki značaj i doprinos kulturi, književnosti i gradu. Prema tome imamo čime da se ponosimo.

Spomenik našem pesniku, piscu, novinaru, aforističaru i tv uredniku, Dušku Radoviću polomljen je nažalost njegovom doprinusu ali i onih koji znaju da cene kulturu, umetnost i talenat. Kako se saznaje, ustanovljeno je da bistu niko nije oborio, već da je sama pala, niti je ukradena. Bistu je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika Niš, dok se očekuje od grada da vrati bistu na postolje.

Kako god bilo, možemo da kudimo ali postoje ljudi kojima kultura, postojanje spomenika i sećanje na naše velike ličnosti smeta, stoga lome spomenike, dok nekada za neke spomenike  prete da će ih ukloniti. Kako sprečiti čoveka i naučiti istog da ceni svoju istoriju i umetnost, ako to ne ume sam ili nije naučen.

Ono što mi možemo da uradimo jeste da ga se sećamo i govorimo o diprinosu koji je dao, ne samo naš čuveni pesnik, već svi naši veliki pisci ali i istorijske ličnosti, svako na svoj i sebi svojstven način. Ono što je naš zadatak i posao, jeste da mlade ljude informišemo i ne zaboravimo da naučimo koliko su naši pisci bili talentovani. Ne treba zaboraviti ni  činjenicu koliko je  važno da čuvamo i očuvamo sećanje na njih, kako ne bismo zaboravili ko smo i odakle smo.

Gde god otišli imamo čme da se pohvalimo i dičimo. Naučimo da se dičimo kulturom a pre svega talentima, jer smo mi izuzetno talentovan i obdaren narod.

Duško Radović je rođeni Nišlija, bio je glavni i odgovorni urednik „Pionirskih novina“, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac“, novinar „Borbe“,  1975. godine postao je urednik Studija B.

Prva emisija na Studiju B, bila je „Beograde dobro jutro“, koja je počela da se emituje odmah nakon njegovog dolaska na uredničko mesto. Pisao je scenario i tekst za dečiju televizijsku emisiju „Na slovo na slovo“.

Takođe, Duško je i dobitnik naših najuglednijih nagrada:  Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen. Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom.

Duško Radović je preminuo 16. avgusta 1984. godine, iza sebe je ostavio sina Miloša Radovića. Objavljena je monografija povodom stogodišnjice rođenja slavnog pesnika.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten