POSLEDNJE VESTI

Aktivnosti Doma zdravlja Niš

05.12.2022.

U Domu zdravlja Niš završena je obuka koja se održavala iz tri stepena, namenjena za Asistente tehnologije, augmentativnu i alternativnu komunikaciju, ali i za ranu intervenciju. Obuku je posetilo oko 50 logopeda, defektologa, psihologa ali i drugih profesionalaca drugih profesija, sa osamnaest različitih mesta iz Srbije. Zajedno su učili i uvežbavali upotrebu CBoarda- a (domaće visokotehnološke aplikacije koja se koristi kao komunikacijsko sredstvo – komunikator).

CBoard je namenjen  deci i osobama sa nerazvijenim sa nerazvijenim i nedovoljno razumljivim govorom, sa razvojnim poteškoćama koje utiču komunikaciju. Primenom CBoard-a deca mogu početi da izražavaju potrebe, traže ono što žele, iskazuju osećanja ili prenose informacije – to jest ostvaruju veću funkcionalnost u komunikaciji sa svojim okruženjem. Obuku su odrđali eksperti u oblasti Nataše Srećković – Milenković (IMZ), Darinka Anđelković (Institutu za pshihologiju) i Mirjana Lazor (ŠOSO “Milan Petrović”).

Svi zainteresovani za besplatnu verziju CBoard-a na srpskom jeziku možete skinuti sa Google play-a. Priručnik za CBoard možete naći na web sajtu UNICEF-a.  Psiholozi Razvojnog savetovališta Doma zdravlja Niš  uspešno su  usvojile nova znanja i razmenile dosadašnja iskustva sa kolegama praktičarima sa drugih lokacija u Srbiji.

Za to vreme, Medicinska ekipa Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Niš, obavili su pregled meštana sela Bubanj, akcijom pod nazivom “Približimi se pacijentima”. Posebno su sagledani stariji sugrađani, manje pokretni i nepokretni pacijenti. Akcija je organizovana u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula.

Dom zdravlja Niš, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održali su tribinu pod sloganom “Spoznaj svoje granice, ali uvek teži da ih prevaziđeš”. Na tu temu govorile su Dragana Rodić ispred Udruženja “Dragana Rodić” i Marija Milanović – psiholog, komunikolog i novinar. Takođe, dečiji hor “Čarolija” pod direktskom palicom Gordane Stamenković kao i divne Lene Aleksić klaviru, posllai su jasnu poruku tolerancije i zajedništa.

Na samom kraju održano je sjajno predavanje o Parizu,  kraju  19. veka i veoma posebnoj ličnosti iz sveta slikarstva  Anri de Tuluz Lotreku. Kroz život ovog slikara proveo ih je profesor  Kamenko Marković u svom impresivnom izlaganju.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten