POSLEDNJE VESTI

U Nišu na kardiologiji ugrađen prvi mikro pejsmejker, niški lekari prate svetsku medicinu

19.12.2022.

Lekari u niškom Univerzitetskom Kliničkom centru ističu da je počela nova era kardiologije u Nišu. Naime, niški kardiolozi su danas odradili zahvat ugradnje najmanjeg pejsmejker uređaja na svetu. U sali za kateterizaciju niške Klinike za kardiologiju dvojici pacijenata uspešno je ugrađen mikro pejsmejker koji je veličine omanje kapsule. Pacijentima je sada umnogome poboljšan i olakšan kvalitet života za narednu deceniju.

Zoran Perišić, profesor, doktor i rukovodilac niškog Univerzitetskog Kliničkog centra, ističe da zdravstvena ustanova u Nišu ima izuzetne stručnjake koji prate sve novine u Evropi i svetu. Kada je u pitanju medicina, sve svetske trendove moderne tehnologije koriste lekari i medicinski radnici i na jugu Srbije.

Ovakav vid operacionog zahvata, jeste ugradnja pejsmejkera, veštačkog vodiča srčanog ritma, transvenskim putem, bez otvaranja grudnog koša, preko femoralne vene. Prvenstveno pacijent doživljava manju traumu, nema rizika od infekcije, dok je konačan cilj ove procedure manijaturizacija, gde je ugrađen aparat koji se ne vezuje žicama i nema druge tehnologije sem  aparata koji je svega 0,8 kubika i težak nešto manje od 2 grama. Njegov vek trajanja je isti kao i klasičnom pejsmejkeru.

Sa ponosom u glasu lekari govore o zahvatu koji je pre svega u korist pacijenata. Univerzitetski Klinički centar Srbije zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja, RFZO i Uprave UKC Niš, odmah je krenuo sa uvođenjem ove procedure.

U Nišu na Klinici za kardiologiju u toku tekuće godine do danas ugrađeno je 665 uređaja, što ovu ustanovu svrstava u veliki regionalni centar, koji je odmah nakon Kliničkog centra Srbije jedan od najvećih cenatara u našoj zemlji.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten