POSLEDNJE VESTI

U RAZGOVORU SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE NIŠKA BANJA DUŠANOM ŽIVKOVIĆEM

29.12.2022.
IMG-75b7db3a6a97b6cecc45526e7dfb1033-V
273494382_2714092205564713_6840746094453793405_n
274714760_2724030037904263_1338924328428614093_n
274664825_2724029761237624_8361037529720951071_n
305319150_2857538797886719_3623274974738524520_n
246880952_2658179684489299_2395484716122853636_n
224234074_2586122761694992_8001386598277787573_n

Intervju sa Dušanom Živkovićem predsednikom u kojem smo se dotakli najvažnijih projekata koji su rađeni u opštini, kao i onih koji predstoje i o ostalim aktuelnim temama realizovan je opštini Niška Banja.

Koje dosadašnje projekte biste istakli?

„Pre svega bih se pohvalio dobrom saradnjom sa Republikom i sa gradom i istakao bih velike projekte koji su njihovi, i bez njihove pomoći ne bismo mogli da ih implementiramo na našoj teritoriji. Najveći projekat koji je došao u našu opštinu jeste projekat kapitalne investicije grada Niša, akva–park. To je projekat koji je najvažniji za našu opštinu, ali i te kako će biti od koristi i čitavom regionu. U pitanju je projekat koji je zamišljen da se implementira na površini od 5,4 hektara koji se nalazi na samom ulazu u banjsko naselje. On je počeo ove godine da se gradi i otprilike je došao do faze da je izgrađen prvi bazen, bazen sa talasima, da je izašla iz temelja zgrada koja će takođe u sebi imati elemente akva–parka, restorana, velnesa i spa centre i celokupna parcela je ograđena, a krenula su da se grade još dva manja bazena. Imamo veći broj potencijalnih investitora i zanteresovanih ljudi da gradi i ulaže u Nišku Banju. Takođe, istakao bih još jedan veliki projekat Republike, a to je spojnica sa koridorom 10 koja ide od izlaska iz Niške Banje do naplatne rampe Malča, u pitanju je deonica od 1,4 km. Veliki projekat koji je nama jako važan – kao i za samo za samo stanovništvo Niške Banje i okoline je poboljšanje energetske efikasnosti OŠ „Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji. Sredstva za taj projekat obezbedili smo preko Ministarstva za energetiku i rudarstvo.  Prema njihovom konkursu u kom učestvujemo Ministarstvo, ovom projektu izdvaja 30 miliona, dok preostala sredstva u vrednosti od oko 24 miliona obezbeđuje grad Niš. Time ćemo u školi promeniti stolariju, fasadu, krov i sistem grejanja”.

Koje oblasti izdvajate kao prioritetne za razvoj opštine Niška Banja u 2022. godini?

„U ovoj godini najviše smo se bavili turističkim razvojem opštine i to se pokazalo i kroz zvanične rezultate. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku od 1. januara do 31. oktobra u Niškoj Banji je boravilo oko 6000 turista. Prema tim statističkim podacima najviše je doprinela mera Vlade Republike Srbije, a to je subvencionisani smeštaj putem vaučera. Pored vaučera razvijanju turizma doprinela su i velika ulaganja, kao što je uređenje u Niškoj Banji. Sledeći veliki projekat je namenjen velikanu koji je proslavio Nišku Banju kroz pesmu „Niška banja, topla voda”. Reč je o Dušanu Cvetkoviću čika–Duci. Projekat je pod imenom „Niška banja, topla voda” i implementiran u delu iza starog kupatila. Na tridesetak kvadrata uređen je park šah–mat koji je namenjen šahistima za rekreativnu igru, ali i za grupna takmičenja i uređen je u rimskom stilu. Istakao bih da smo ove godine zajedno sa gradom uredili veliki broj izletišta i veliki broj dečijih igrališta. Ulagali smo i u sportsko rekreativne centre kao što je sportsko rekreativni centar Ženeva. Postavili smo dva moderna dečija mobilijara, jedan u centru Niške Banje uz samo šetalište, drugi u naselju Nikola Tesla. Ove godine smo završili akciju postavljanja 42 letnjikovca na celoj teritoriji opštine .

Ono po čemu je Niška Banja prepoznatljiva jeste zdravstveni turizam. Institut Niška Banja kao naučno nastavna istraživačka ustanova je nosilac zdravstvenog turizma i zajedno sa njima smo i ove godine ostvarili dobre rezultate po pitanju rehabilitacije i lečenja. Institut je takođe aplicirao na konkurs Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i sproveo je projekat u vidu rekonstrukcija kupatila broj 3. U pitanju je staro kupatilo koje danas ima potpuno drugačiji moderan izgled, i u svom sastavu ima bazen sa toplom vodom, usluge masaže, saunu i slanu sobu.

Ono čime se naša opština posebni ponosi jesu i verski objekti, pa smo nastavili kao i prethodnih godina ulaganje u parohijske domove i uređenje crkava na našoj teritoriji – crkva Svetih vrača Kozma i Damjana, i prelepu crkvu Svetog Ilije. Krenuli smo sa izgradnjom novog parohijskog doma i sa uređenjem crkve, i trudićemo se da na jubilej 90 godina, 2024. godine imamo kompletno uređenu crkvu. Pored toga pomagali smo u rekonstrukciji krova manastiru Sveta Petka. Noviteti koje smo uveli su kulturnog sadržaja poput sajma knjiga na otvorenom i sportskog turnira. Posebno bih istakao selo Sićevo gde radimo na rekonstrukciji crkve.

Što se tiče ulaganja u putnu infrastrukturu krenuli smo od sela Sićeva i od Lazarevog sela. U Sićevu je urađena deonica od 1,8 km od skretanja sa magistralnog puta ka samom selu do prvih vodovodnih cevi i upravo sada se radi i završava izgradnja vodovodne mreže. U prethodnom periodu zajedno sa Srbijašumama uredili smo vidikovac. Krenuli smo i sa manifestacijom Dani sićevačke berbe koja je dobila veliki broj turista i posetilaca u Sićevu.

Rekonstruisana je glavna deonica koja ide kroz selo Lazarevo u pitanju je deonica od 1,2 km, uređen je put do seoskog groblja i rekonstruisan je Dom kulture. Urađena je ulica Cara Konstantina koja ide kroz donji deo naselja Niška Banja tačnije, kroz severni deo, takozvana banjska rampa centralna ulica koja vodi do naselja Ženeva. Rekonstruisane su i ulice Hajduk Veljkova kao i ulica Trg Republike.

Vodovodna mreža se radi u ulicama Kraljevića Marka i Jovana Popovića. Kraljevića Marka je završena, trenutno se radi ulica Jovana Popovića. Nakon izgradnje vodovodne mreže dobićemo nešto preko jednog kilometara novog asfalta, a to je sama centralna zona. Ove godine nismo imali izlivanja Kutinske reke što je zaista fenomenalno za celo naselje. Ono na čemu se radilo pored regulisanja Kutinske reke jeste i saniranje velikog broja odrona.

Zajedno sa Zavodom za urbanizam, i sa komisijom za planove grada Niša Niška Banja je napokon izradila dobru plansku dokumentaciju. Gde je fokus na brdu Koritnik gde se nalaze paraglajding poletišta, kako bi zajedno sa velikim brojem zainteresovanih investitora i ljudima koji se bave sportom mogli da unapredimo i taj lokalitet”.

Kakvi su planovi za 2023. godinu i koji su najvažniji projekti čija se realizacija očekuje nakon Nove godine?

„Sledeće godine očekujemo da ono što smo započeli završimo. Pod tim podrazumevam projekat akva–parka, kao i ulaganja u sportskim objektima i u ugostiteljskim gde ćemo se baviti razvojem zajedno sa gradom i sa Republikom. Od januara očekujemo da krenemo sa realizacijom projekta poboljšanje energetske efikasnksti u OŠ „Ivan Goran Kovačić” i da ćemo taj projekat do kraja godine uspešno realizovati. Nadamo se i radićemo na dovođenju novih ugostitelja, tačnije investitora u hotele, a nastavićemo u sledećoj godini da radimo sa svim udruženjima naše teritorije, sa sportskim klubovima. Gledaćemo da izađemo u sustret manifestacijama koje se održavaju u našoj opštini što više kako bi se omasovile. S obzirom na to da smo iz sopstvenih sredstava promenili stolariju u naselju Nikola Tesla, nastavićemo ulaganja i u ostalim školama, kao i sa pisanjem projekata. Zahvalni smo gradu na dosadašnjoj podršci kroz sve projekte”.

Koliko su lokalna samouprava i država investirale u razvoj?

„Kapitalna investicija grada Niša akva–park je negde oko dve milijarde dinara, a negde blizu 55 miliona dinara je projekat poboljšanja energetske efikasnosti u OŠ „Ivan Goran Kovačić” koji je zajednički projekat grada i Ministarstva gde 30 miliona izdvaja Ministarstvo i negde oko 25 miliona daje grad. Ulaganja u putnu infrastrukturu su zaista velika. Nešto preko 80 procenata je završeno u Ostrovici, dok je biciklistička staza blizu 2 km puta takođe skoro završena”.

Da li ste zadovoljni ostvarenjem budžeta, investicijama, šta je ono biste posebno izdvojili za ovu godinu?

„Posebno bi se osvrnuo na to da je ove godine uloženo u našu optninu više  sredstava nego u poslednjih 30 godina i da se rezultat tih projekata vidi kroz razvitak Niške Banje.

Radili smo sa mladima ove godine, pratili njihove ideje i njihove projekte, a pred sam kraj ove godine obradovali veliki broj mališana, obezbelili poklone, nagradili najbolje đake osnovnih i srednjih škola, studente, i sportiste. Ono što nam je najvažnije jeste da od mlađih generacija čujemo njihove ideje i sugestije kako bi ih realizovali”.

Na koji način predstavljate turističke potencijale opštine i koje biste dosadašnje investicije istakli?

„Trudimo se da predstavimo na najbolji mogući način potencijale opštine i tu bih pohvalio dobru saradnju sa turističkom organizacijom Niša, i sa većnicom grada Niša resorno zaduženom za turizam koja na svim sajmovima zajedno sa gradonačelnicom uz potencijale grada Niša poseno ističe NIšku Banju.

U ovoj godini uspeli smo da uredimo turistički informativni centar u Niškoj Banji koji je sada otvoren i koji je na usluzi svim ljudima koji dođu u Nišku Banju. Tu se mogu informisati kako da provedu nekoliko dana ili duži period u Niškoj Banji i da dobiju prospekt sa svim nanifestacijama i objektima u našoj opštini. Naravno promocija naše optine kroz medije se podrazumeva”.

Koji su bili kriterijumi za podelu učeničkih nagrada i ko je dobio nagrade?

„Postoji pravilnik u kome je propisano kako se boduje na osnovu ostvarenih rezultata, kriterijumi su isti kao i prošle godine u skladu sa modelima pravilnika koji su vezani za zakon, tako da kao i svake godine bio je otvoren konkurs koji je trajao od polovine novembra do početka decembra. Ovaj konkurs obuhvata nagrađivanje na kom su nagrađivani đaci generacije osnovnih škola i najboljih učenika osnovnih i srednjih škola”.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten