POSLEDNJE VESTI

Za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku proglašena knjiga „Srneća leđa“

20.01.2023.

Beogradska književnica Ana Marija Grbić zbog knjige koju je napisala pod nazivom „Srneća leđa“, dobila je XIX nagradu za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku za 2021. godine, pod nazivom „Stevan Sremac“.

Književnica iz Beograda je prezadovoljna nagradom, ističe da je ovo usamljenički posao ali da kada dođe do dodele nagrada i kada još neko prizna kvalitet rada, pročita knjigu i shvati je na isti način kao pisac, tu umetnik više nije sam i može da nastavi sa daljim stvaralaštvom.

Dejan Milutinović, profesor doktor i predsednik žirija, istakao je da se književnica Ana Marija nadovezuje na tradiciju Gogolja i Čehova, koji su bili bitni za Sremca i srpski realizam. Došlo se do zaključka da autorka predstavlja savremenog Čehova. Takođe, misli se da je reč o zbirci novela, jer se uzima jedan centralni događaj oko koga se vrti sudbina likova romana.

Adriana Anastasov, većnica za kulturu grada Niša, istakla je da se nagradama  čuva pisanje, čitanje i sama knjiga, zato je to sve važno za sve nas i budućnost.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten