POSLEDNJE VESTI

Zaposleni, poslodavci, doprinosi i osnovica doprinosa

31.01.2023.
doprinosi, PIO

Često se postavlja pitanje kod lica koja su u radnom odnosu da li imaju mogućnost ukoliko rade kod poslodavca koji im uplaćuje doprinose po najnižoj osnovici, da sami uplaćuju dadatni staž po višoj osnovici.

Iz PIO Fonda odgovaraju da nije moguće uplaćivati po višoj osnovici doprinose ukoliko su kod poslodavca prijavljeni po najnižoj osnovici.

Ono što interesuje građane jeste na koji način bi mogli da povećaju svoje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, naročito ona lica koja rade puno radno vreme.

Naime, iz PIO Fonda poručuju da svaki poslodavac treba da obračunava i plaća doprinose na zaradu, u slučaju da lice radi nepuno radno vreme kod dva ili više poslodavca.

Kako iz PIO Fonda još ističu, ukoliko zaposleno lice radi sa nepunim radnim vremenom kod dva ili više poslodavca, svaki poslodavac treba da obračunava i plaća doprinose na zaradu koju radnik ostvaruje kod njega. U slučaju da je ta zarada jednaka ili viša od srazmernog iznosa najniže mesečne osnovice.

Mesečna osnovica doprinosa utvrđuje se srazmerno radnom vremenu zaposlenog lica kod poslodavca u odnosu na puno radno vreme.

Jedan primer je vezan za prosvetu gde lica koja drže nastavu prosvetari, rade u dve ili tri škole, kako bi ostvarili fond časova. Ukoliko u jednoj školi drže 70 posto nastave, u drugoj školi 30 posto nastave, poslodavac kod koga se nastava ostvaruje od 70 posto, doprinosi se uplaćuju po osnovici koja je propisana  za toliko radnih sati. U drugoj obrazovanoj ustanovi u kojoj se održava 30 posto nastave, poslodavac  uplaćuje doprinose po najnižoj osnovici, za održavanje trećine radnog vremena.

Kada se utvrđuje pravo na penziju, staž osiguranika i zarada koja je ostvarena kod oba poslodavca se sabira, prema tome, za jednu kalendarsku godinu priznaje se staž u trajanju od 12 meseci, ali i zarada ostvarena kod oba poslodavca.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten