POSLEDNJE VESTI

Violina koja je preživela Drugi svetski rat

06.02.2023.
umetnost

Kod porodice Spasić iz Aleksinca nalazi se violina koja je preživela Drugi svetski rat. Naime, potomci porodice Spasić svi se bave muzikom, iako niko u porodici nije ni muzičar, niti je ikada znao da poseduje talenat za muziku.

Sve je počelo kada je mladi Aleksa (23) izrazio želju za ovim skupim sportom. Kako on ističe, još kao predškolac je pratio muzičare koji sviraju violinu, izrazio je svoju želju, borio se i istrajao u tome. Aleksa je bio šesti ili sedmi razred kada je u emisiji Mire Adanje Polak na RTS –u izrečeno da postoje violine za koje mogu svi zainteresovani da se jave.

Aleksa je tada poslao svoj meil, nakon par dana dobio je poziv da dođe u Beograd po svoju violinu. Ta violina pripadala je svešteniku koji je tokom Drugog svetskog rata krio violine u bunarima, od Nemaca i Partizana, kako je ne bi pronašli i uništili. Takođe, dosta je novca moralo da se uloži kako bi violina bila vraćena u autentično stanje.

To je poslužilo za dalje vežbanje i školovanje, a  Aleksa Spasić  sada je student četvrte godine Fakulteta umestnosti u Nišu, protekle godine je proglašen za najboljeg studenta svog fakulteta.

Da bi stigao do svog cilja još kao mali se susreo sa dosta problema, s obzirom da je sviranje violine skupo, njemu je deka kao detetu kupio violinu koja je tada bila veća od njega samog, ali je Aleksa uspeo. Uz puno rada, truda, volje, zalaganja, podršku roditelja, porodice i profesora, sve se na kraju isplatilo.

Mladi umetnik ističe da je važno kod kog profesora se vežba i uči. Njegove mlađe sestre Anđela (21) i Marija (14), krenule su njegovim stopama, sada i one sviraju violinu. Anđela je na drugoj godini Fakulteta Umetnosti, a najmlađa Marija pohađa Muzičku školu i svira violinu od svoje šeste godine.

Aleksa smatra da tokom dosadašnjeg školovanja i učestvovanja na različitim takmičenjima, njegov najveći uspeh jeste da je podsredstvom fondacije “Dobar glas” odabran da nastupa sa Nemanjom Radulovićem.

U domu porodice Spasić često se čuju zvuci Betovena, Šopena, Čajkovskog, Baha kao i drugih kompozitora, a ono što je cilj ove dece jeste da jednog dana nastupaju zajedno i budu muzički trio.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten