POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – epidemiološka situacija, statistika i saveti

09.02.2023.
dz

U kovid ambulanti Doma zdravlja Niš ukupno je pregledano 587 pacijenata, odrađeno je 228 prvih i 359 kontrolnih pregleda. Urađeno je 23 rentgenska snimka i 184 laboratorijskih analiza. Od ukupno urađenih 534 testa registrovano je ukupno 59 pozitivnih na kovid 19. Za to vreme u pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš obavljeno je 8 pregleda, 4 prvih i 4 kontrolnih pregleda. Od urađenih 15 testova kod dece registrovano je  1 pozitivno dete na virus korona.

Lekari Doma zdravlja Niš apeluju na građane da je trenutno aktuelna epidemiološka situacija malih boginja i da je neophodno da deca budu vakcinisana kako bi izbegla posledice. Izveštaji nam ukazuju da je zaključeno sa 5. februarom registrovano 26 slučajeva morbila.

Na teritoriji Smedereva ukupno je registrovano 25 slučajeva morbila, od kojih su 24 potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, dok je jedna osoba porodični kontakt sa laboratorijskim potvrđenim slučajem.

Petnaest obolelih su ispod dve godine, nevakcinisani, tri osobe su predškolskog uzrasta i sedam osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Komplikacije su prisutne kod dvoje obolele dece u vidu upale pluća.

Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti kako bi bolest bila odstranjena u našoj zemlji.

Podsećanje, u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Trećina pacijenata je bila hospitalizovana zbog komplikacija koje je izazvala bolest, a 15 osoba je umrlo, od toga broja četvoro dece mlađe je bilo od pet godina.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten