POSLEDNJE VESTI

„KOMPOZICIJA I STRUKTURA“– OTVORENA IZLOŽBA DELA OLGE JEVRIĆ U NIŠU

22.02.2023.
Izložba Paviljon Tvrđava
Skulpture
Postavka_izložba
Publika- izložba
Izložba- postavka
O svojoj umetnosti
Publika izložba
Izložba postavka
Paviljon Tvrđava-izložba
Izložba-publika
Govor Žaklina Marković
Govor Filip Brusić

Izložba „Olga Jevrić – kompozicija i struktura“ u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Kuće Legata i Galerije savremene likovne umetnosti Niš otvorena je u Paviljonu u Tvrđavi posle izložbe održane u Galeriji SANU povodom znantnog jubileja – stogodišnjice rođenja istaknute vajarke. Izložba će trajati do 1. aprila 2023. godine.

Skulpture malog, srednjeg i velikog formata ilustruju darovit stvaralački put, a publika će moći da se upozna sa umetničkim izrazom istaknute autorke.

Profesionalni život Olge Jevrić obojen je notama muzikom sa jedne, a formom i oblikom sa druge strane. Izlagala je na brojnim samostalnim, kao i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Reč je o priznatoj i višestruko nagrađenoj umetnici čija se dela nalaze u kolekcijama renomiranih, domaćih i inostranih umetnika.

Izložbu su pripremili autori Žaklina Marković i Dejan Vučetić, koja prema njihovim rečima spada u vrhunske domene naše i inostrane moderne umetnosti druge polovine dvadesetog veka.

U ime Srpske akademije nauka i umetnosti obratila se Žaklina Marković izjavivši:

„Izložba Olge Jevrić – kompozicija i struktura prvenstveno ima za cilj da originalnim delima predstavi izuzetan značaj i kulturni identitet umetnice. Postavka obuhvata oko osamdeset eksponata. To su dela koja su obeležila jugoslovenski i srpski modernizam“.

Direktor Kuće Legata Filip Brusić obratio se rečima Olge Jevrić iz 1959. godine: „Kao poslanik u oblasti skulpture svesna sam neke vrste ogdovornosti u tom smislu. Kao jedinka koja svojim bivstvovanjem osmišljava ostvarujući specifične objekte pokušavam da dajem odgovore na izazove života i sveta u kojem i s kojim živim. Tražila sam u svom poslu jezik koji bih mogla da saopštim ono što sam nalazila u ovom vremenu i u prostorima u koje sam bačena. Skulptura je za mene razlog za život“.

O umetnici:
Olga Jevrić rođena je u Beogradu 29. septembra 1922. godine. Uporedo sa gimnazijom, završila je Muzičku školu „Stanković“. U Beogradu je završila odsek za klavir Muzičke akademije 1946. godine, a zatim i vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti 1948. godine. Izabrana za dopisnog člana SANU 1974. godine.

„U svojim delima ostvarila je rešenja u kojima je naglasila lični pristup. U njenom ateljeu stvorena je izuzetna serija portreta, radova u punim oblicima, u redukovanim formama, često inspirisanim arhaičnom skulpturom Starog Egipta“ – navodi se.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten