POSLEDNJE VESTI

OTVORENA IZLOŽBA POSVEĆENA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

24.02.2023.
Izložba Sinagoga
Pano postavka
Pano-slike
Postavka
Panoi postavka
Otvranje izložbe
Panoi publika
postavka-
Pano-izložba
Slike- pano
Publika postavka
Pano slike
Slke izložba

Izložba „Racial diagnosis: Gypsy – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition“ otvorena je u niškoj Galeriji Sinagoga, a trajaće do 12. marta 2023. godine

Na otvaranju su govorili Adriana Anastasov – većnica za kulturu i turizam Grada Niša, zamenik ambasadora SR Nemačke u Srbiji Carsten Meyer Wiefhausen, Boris Milićević – pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi RS, Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja Niš i Dejan Marković ispred Foruma Roma Srbije.

Izložbu organizuju Centralni savet nemačkih Sinta i Roma, Romski dokumentacioni i kulturni centar nemačkih Sinta i Roma, Nemačka savezna fondacija za kulturu i Forum Roma Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Boris Milićević pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog istakao je da se predstavljanjem izložbe sećamo žrtava Holokausta, na stradanje i genocid nad pripadnicima romske zajednice.

Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja je izjavila: „Svi pripadamo generacijama čiji su preci stradali i smatram da je jako važno da se podsetimo na sve nevine žrtve i da upoznamo jedni druge, kao i da učimo jedni o drugima, saznavanjem i o našoj prošlosti, o našim žrtvama, ali o našim različitostima. Slike koje se pogledaju na ovim panoima ostaju urezanje u pamćenju“.

Dejan Marković, ispred Foruma Roma Srbije dao je uvid o tome šta se dešavalo tokom rata.

„Izložba je simbolički izraz saradnje Centralnog saveta nemačkih Sinta i Roma, Nemačke savezne fondacije za kulturu i Foruma Roma Srbije. Organizaciju izložbe podržava Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke.

Ovu izložbu smo prvo otvorili 27. januara u Beogradu na dan sećanja na žrtve Holokausta.

Više od 500 hiljada Roma i Sinta stradalo je boreći se za sopstveni život. Izložba potresno pokazuje kako su Sinti i Romi marginalizovani, lišeni prava, proterani iz domova, ubijeni tokom nacionalsocijalističkog perioda. Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života, a takođe i život preživelih u posleratnoj Nemačkoj“.

Prof. dr Dragan Todorović, prodekan filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu govorio je o značaju izložbe.

„Nikad nije kasno da se ne Romi upoznaju sa romskom istorijom, uvek treba imati na umu taj običan svet tog običnog čoveka koji ponekad i zaboravi koliko su pojedini narodi stradali tokom istorije, a sa druge strane, koliko su njihove istorije bogate i vredne. Ovakva izložba bi trebalo da bude prilika mlađim generacijama prvenstveno da ako nisu naučili onda nauče, a za one malo starije da se podsete kakvo je stradanje pratilo romski narod kroz istoriju i koliko je taj narod muka proživeo“.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten