POSLEDNJE VESTI

IZLOŽBA „ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ” U NKC-u

14.03.2023.
Galerija_NKC
NKC_Niš
Postavka_VĐ
Postavka_2
Izložba_otvaranje
Izložba_nkc
Izložba_galerija
Postavka_1
Postavka_
Publika_
publika_postavka
Postavka_publika
Postavka_3

Izložbu „Zaboravljeni junak – Dr Vladan Đorđević” priredila je Vojna Bolnica Niš, Niški kulturni centar i Narodni muzej Niš.
Otvorena je izložba „Zaboravljeni junak – dr Vladan Đorđević”, velikan srpske medicine, reformator, vizionar. Izložba pruža mogućnost građanima da se podsete njegovih značajnih dela za razvoj Srbije. Izložba će trajati do 27. marta 2023. godine.
U proteklom periodu izložba je prezentovana u Vranju, Kraljevu, Beogradu, Aleksincu, Prokuplju, dok je po drugi put u Nišu, a prvo otvaranje izložbe je bilo 2020. godine sa otkrivanjem biste dr Vladana Đorđevića.

Autor izložbe, viši kustos Narodnog muzeja u Nišu Ivana Gruden Milentijević govorila je o liku i delu dr Vladana Đorđevića.
„Sam cilj izložbe je da podseti na lik i delo Vladana Đorđevića. Po obrazovanju je bio lekar. Smatram da je Vladan Đorđević jedna ličnost koja je u svakoj sferi političkog i kulturng života obeležila poslednje dekade devetnaestog veka On je bio inicijator osnivanja Vojne bolnice u Nišu i po tome je veoma značajan. Vojna bolnica u Nišu bila je prva zdravstvena ustanova na jugu čitave Srbije. Insistirala sam na nazivu „Zaboravljeni junak” zato što smatram da stručna javnost još
uvek ne prepoznaje njegove zasluge za Srbiju i srpsko društvo. On je inicijator ne samo osnivanja Vojne bolnice, nego i Crvenog krsta, i ustrojio je sanitet srpske vojske”.

U januaru 2023. godine nizom manifestacija pripadnici Vojne bolnice Niš obeležili su 145 podina postojanja i rada ustanove.
Upravnik VB Niš pukovnik dr sci.med. Veljko Milić je otvorio izložbu i srdačno se zahvalio autorima i gostima.
„Čitajući njegovu biografiju i neka njegova dela smatram da su tu brojni putokazi za rešenje naše aktuelne situacije, a takođe, smatram da ovakvi ljudi svestrani u mnogim oblastima života i rada ne bi trebalo biti zaboravljeni” rekao je dr sci.med Veljko Milić.

Vladan Đorđević
Rođen je u Beogradu 1844. godine, a umro je u Badenu 31. avgusta 1930. godine.
Bio lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije, sanitetski pukovnik i osnivač Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva.
Osnovao je i bio prvi upravnik Velike niške vojne bolnice (1878), Vojne bolnice Niš danas.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten