POSLEDNJE VESTI

Tribina udruženja „Budite uz nas“

22.03.2023.
Budite uz nas - tribina
Budite uz nas - tribina

U gradu Nišu osnovano je udruženje pod nazivom “Budite uz nas”, čije su članice žene obolele od raka, ali i žene koje su uspele da se izbore i izleče od ove opake bolesti. Iz ovog udruženja poručuju da udruženje broji blizu 70 žena, a da podršku trenutno dobijaju jedino od opštine Pantelej.

Iz udruženja “Budite uz nas” organizovali su tribinu kako bi se za njih čulo, da bi se skrenula pažnja svim ženama da je važno redovno ići svom lekaru, jer ukoliko se bolest otkrije na vreme jako su velike šanse da će se telo i organizam izboriti i organi izlečiti, produžiti život.

Udruženje ima puno planova, naročito da se bori za benefite obolelima od raka, jer su oni ugrožena i osetljiva grupa ljudi. Kako navode jako je skupo lečenje za obolele od karcinoma, troškovi su veliki.

Mnogi se vode mišljenjem “Meni to ne može da se desi”. Bolest može nastati kod svakoga od nas, važno je redovno posećivati zdravstvenu ustanovu, vršiti preglede i onda možemo biti rasterećeni kada znamo našu kliničku sliku. U ruralnim područjima žene nakon posla obično se bave i poljoprivredom, nepronalazeći vremena za sebe, često karcinom otkriju u kasnoj fazi.

Mamografski pregled u Domu zdravlja Niš čeka se tri do četiri dana, dok se u određenim slučajevima radi istog dana kada se ultrazvučnim pregledom otkriju sumnjive promene u dojci.

Važna je i podrška porodice, dece, prijatelja, roditelja, svih ljudi koji sa nama žive i provode vreme. Zato su žene oformile još jedan vid podrške, one su podrška jedne drugima. Svoja iskustva i savete dele u ovom udruženju, kako bi svim ženama koje se bore sa opakim rakom pružile dodatnu pomoć, ali razvile svest o prevenciji.

Kako ističu iz udruženja „Kada krene borba sa karcinom kreće još jedna teška borba, a to je borba sa sopstvenim strahovima. U toj borbi žene iz Niša više nisu same već imaju podršku drugih žena, takođe obolelih od raka, okupljenih u nedavno osnovanom udružnju „Budite uz nas“.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten