POSLEDNJE VESTI

Opština Svrljig poseduje Popšičku pećinu prirodni dar

29.03.2023.
Popšička pećina - opština Svrljig

U Centru za kulturu i sport Svrljig ističu da je u poslednje vreme poraslo interesovanje turista za Popšičku pećinu. Biser opštine Svrljig nalazi se u severo istočnom delu planinskog masiva Kalfat. Popšička pećina ima dva ulaza, koji su na oko 500 metara nadmorske visine, sa nekoliko manjih otvora. Ono što je interesantno jeste da pećina sadži više dvorana, pećinskih kanala čija je dužina u zavisnosti od izvora i iznose oko 530 metara.

Ova pećina poznata je od kraja 19. veka, istraživali su je poznati srpski naučnici Jovan Žujović, koji prvi opisuje Popšičku pećinu i daje njen prvi grafički plan, kao i  Jovan Cvijić, koji Popšičku pećinu prvi naziva Popšička pešter.

Pod zaštitom životne sredine je od 2004. godine, kada je proglašena za Speleološki spomenik prirode III kategorije. Poznata je po paleontološkim otkrićima, ostacima pećinskog medveda i ostacima Velikog slepog miša (Myotis myotis), Dugokrilog slepog miša (Miniopterus scheribersi).

Prirodni dar koji posedije opština Svrljig pored ostalih kulturno istorijskih vrednosti biće još jedna vrednost za turističke posetioce.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten