POSLEDNJE VESTI

Otvorena izložba u Sinagogi pod nazivom „Darodavcima u čast“

04.04.2023.
Niški muzej

Povodom obeležavanja 90. godina postojanja Narodnog muzeja u Nišu, otvorena je izložba u Sinagogi pod nazivom „Darodavcima u čast“. Izložba je pripremljena od strane svih kustosa muzeja zajedničkim radom. Muzej poseduje 48.000 eksponata za izloženje, kao i dve spomen zbirke Stevana Sremca i Branka Miljkovića.

Mnogo eksponata nije dostupno građanima, jer zbog nedostatka prostora nije moguće sve izneti. Tako i na današnjoj izložbi pred građane izneti su  samo eksponati poklonjeni muzeju. Najveći poklonodavac  i darodavac je Milovan Krstić, niški vajar.

Bojana Milenković, autor izložbe ističe da današnja izložba prati praistorija, antika, etnologija, prati se priča svakodnevnog života ali i istorija našeg grada, kako bi izložba imala jednu priču.

Niški muzej je od ove godine bogatiji za Sretenjski orden, drugog reda, koji je poklonjen povodom Dana državnosti.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, prisustvovala je otvaranju izložbe, tom prilikom istakla je da je posle godinu dana sa Ministarstvom odbrane dogovorena kupovina parcele za novu zgradu muzeja. Za nekoliko nedelja počeće se sa javnim konkursom za izgled nove zgrade muzeja.

Vesna Crnogorac, direktorka Narodnog muzeja, ističe da je istorija muzeja kao i istorija grada burna, da je 1944. godine muzej u bombardovanju stradao. Slična sudbina dočekala je muzej i 1999. godine, kada su se naš narod i zemlja susreli sa još jednim bombardovanjem. Tom prilikom pogođen je objekat u kome su bili depoi, tada je oštećen veći deo eksponata.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten