POSLEDNJE VESTI

U Salonu 77 izložba umetnice Jelene Kitić

19.04.2023.
Izložba SALON 77
Izložba SALON 77

Izložba umetnice Jelene Kitić, pod nazivom “Netruležnost”, održaće se 20. aprila, u Salonu 77 u Tvrđavi, sa početkom od 19.00 sati.

Jelena Kitirć kroz svoje radove ističe vrstu vizuelnog istraživanja, pokazuje ličnu potragu za prauzorom, kako kažu iz Galerije savremene likovne umetnosti. Jelena dugo godina već ispituje različite religijske kategorije, njen je recentni rad usmeren na netruležnost, pokazujući suprotnosti društvene moralne erozije.

Istoričarka umetnosti Julija Bašić ističe “ umetnica tumači simboličke radnje i njene transformacije, beležeći njihove korelacije. Ona sagledava obožavanja lika, njemu pripisanog simbolizma i sve elemente sakralnosti koji se sa njim dovode u vezu“.

Ono što otganizatori otkrivaju jeste da  „Ponovno otkrivanje signala sa početka vremena, te zaslepljujuće svetlosti koja otiskuje dobotu, mir sa svetom i ljudima, lični mir, ujedno treba da obasja trasu i unese sveopšti smisao. Pokušaj pronalaženja i posredovanja smisla izdvaja praksu Jelene Kitić iz okvira domaće kontekstualne umetnosti, nesumljivo navodeći publiku na konstuktivnu analizu trenutka”.

Jelena Kitić rođena je 1975 u Nišu, diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Jovana Sivačkog, a magistrirala u klasi profesora Dragana Jovanovića, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Takođe, docent je za Užu umetničku oblast – Umetnički predmeti Crtanje i Slikanje na Departmanu za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Do sada Jelena je realizovala devet samostalnih izložbi.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten